Rammevilkår - NCCE
NCCE

Rammevilkår

Rammevilkår forstås som handlingsrommet bedriften har for en overgang til sirkulær økonomi, som;

  • Regelverk/lover/forskrifter
  • Administrative byrder
  • Insentiver
  • Markedsvilkår

Ved å avdekke og adressere barrierene for sirkulære verdikjeder i eksisterende rammevilkår, bidrar NCCE til å øke bedriftenes konkurranseevne. Gjennom å kjenne bedriftenes rammevilkår vil vi kunne bidra til å påvirke utviklingen av disse på en gunstig måte for bedriftene i klyngen og det sirkulære Norge.

Arbeidet med rammevilkår foregår på flere nivåer:

  • EU – hva skjer i EU, hva kommer
  • Norge – hvilke rammevilkår finnes i dag, og hvordan navigere disse
  • Norge – hvilke endringer er på gang hos norske myndigheter

Hva skjer i EU

Med EUs NEW Green Deal følger det mange nye lover, regler og insentiver som skal fremme bærekraftig utvikling og redusere klimaendringene. Dette omfatter bl.a. tiltak for å fremme grønn teknologi og innovasjon, å støtte overgangen til fornybar energi, fremme energieffektivitet og redusere klimagassutslipp i ulike sektorer.

Å oppfylle EUs ambisiøse klima- og miljømål og håndtere klimautfordringene, innebærer en betydelig økning i antall nye lover og regler i løpet av kort tid. For en oversikt over hva som kommer av nye relevante regelverk og direktiv fra EU har Miljødirektoratet laget denne nettsiden.

Her finner du oversikt over regelverksarbeidet under EUs grønn giv. Nettsiden oppdateres fortløpende.

Hva treffer kommuner og næringsliv i Norge

«Dette kan vi ikke møte med skippertak»

  • CSRD – bærekraftsrapportering
  • Økodesignforordningen
  • Grensekryssforordningen – gjelder kun for avfall
  • Åpenhetsloven
  • EUs taksonomi
  • MVA på reparasjon – høring

Forordningene
Det som er nytt i de nye forordningene er at virkemidlene er satt i forordningene, ikke bare målene. Det betyr at Norge ikke står fritt til å bestemme hvordan vi skal løse dette, slik som i eksisterende direktiver.

EUs forordninger er bygget opp ganske likt, hvilket er bra, nå som det kommer så mye nytt av regelverk, at de i hvert fall er likt på tvers av sektorene.

Eksempelvis når og hvordan man kan sette et produkt på markedet, hvilke sanksjoner som gjelder, og det at forordningen også omfatter designfasen.

Disse produktkategoriene prioriteres:

Produktpass blir viktig. Se mer her.

Se euronet.com for mer om forordningene (dansk og engelsk).

EUs taksonomi, rapportering & åpenhetsloven

Store bedrifter treffes av EUs taksonomi, krav om bærekraftsrapporering og åpenhetsloven,  men de kan ikke rapportere i tråd med loven uten at deres små og mellomstore samarbeidspartnere også rapporterer miljødata. SMB-er som ikke klarer å rapportere på grønne forbedringer, risikerer å tape anbud, samarbeidspartnere og å få dårligere lånevilkår.

Hvordan treffer dette våre medlemmer?

Det er store variasjoner i hvordan rammevilkår bidrar eller hindrer sirkularitet, avhengig av hvilke fraksjoner og markeder vi beveger oss i. Vi opplever i noen tilfeller at for eksempel lovverket er for strengt i forbindelse med kvalitetskrav (fór, gjenbruk av masser), mens vi på andre områder er lovverket for slapt når det kommer til kvalitetskrav (for eksempel anvendelse av additiver i jomfruelig plast).

NCCE arbeider derfor bredt og prosjektorientert med rammevilkår, der vi ser at medlemmene har konkrete utfordringer – for å øke sirkularitet i praksis.

Kunnskap

NCCE jobber med å tilgjengeliggjør denne kunnskapen for næringsliv og kommuner. Vi har bl.a. gjennomført flere kompetansehevingstiltak i samarbeid med aktører i nettverket:

Webinar:   Avfallsdirektivet – hvordan påvirker det bærekraftsarbeidet i bedriftene?

Arbeidsverksted: Bærekraftsrapportering ihht EU standard

Prosjekter

NCCE adresserer bedriftenes utfordringer med rammevilkår gjennom prosjekter og nettverkstiltak: link til (forslag)