Groa er nytt NCCE-medlem. De tre gründerne har tatt patent på en egen utviklingsmetode for gjødsel laget av frukt og grønnsaker som ikke lenger kan selges i butikkene. Målet er å skape kjemifri vekst for planter, samtidig som matsvinnet fra dagligvarekjeder minskes.

Groa startet produksjonen av økologisk næringsgjødsel i 2024, men har allerede arbeidet med å utvikle metoden i rundt to år. Gjødselen produseres av frukt og grønnsaker som dagligvarehandelen ellers ville kastet.

– Det er en økonomisk og effektiv prosess, og resultatet er økologisk gjødsel, sier markedssjef Daniel Chaeechiyan og logistikksjef Mayhan Rostamkhel. Sammen med produktsjef Mohammad Chalajour har de startet Groa AS.

Ville finne en løsning

– Andre gjødselprodukter vi har sett inneholder stoffene klopyralid og aminopyralid, som er skadelige stoffer for jord, planter og mennesker. I vårt produkt har vi ikke disse stoffene, sier de to.

Utgangspunktet for at selskapet ble dannet, var nettopp de to stoffene.

 – Jeg ble oppmerksom på disse to stoffene og problemene rundt dem, og tok deretter kontakt med min venn Mohammad Chalajour som har lang erfaring med dette. Vi var interessert i å finne en løsning som vil hjelpe miljøet. Vi har forsøkt å skape et produkt som gjør to ting samtidig, og det er å redusere matsvinn og gi renere miljø og renere jord, sier Daniel Chaeechiyan.

De tre gründerne har miljøinteressen felles, og dette var også årsaken til at de startet samarbeidet.

 – Vi er alle veldig opptatt av sirkulær økonomi, og at vi skaper et nytt produkt av ressurser som ellers ville blitt kastet, sier Mayhan Rostamkhel.

Grundig testet

Ideen førte til to års arbeid for å komme frem til dagens produkt.

 – Vi har gjort grundige laboratorietester, og har utviklet gjødselen i tråd med resultatene. Vi har også testet den i bruk, med gode tilbakemeldinger. Dette er ikke bare en gjødsel med gode resultater på papiret, men også i bruk. Nå sitter vi igjen med et sluttresultat som vi er stolte av, sier de.

Produksjonen er 100 prosent økologisk. Mer vil de ikke si om selve produksjonsmetoden siden patentsøknaden fremdeles er under behandling.

Gjødselen kan brukes til alle typer planter, både i jordbruk og av hageeiere.

 – Vår økologiske naturgjødsel bidrar til et bærekraftig jordbruk. Forskning viser at jordas karboninnhold øker mest ved bruk av organisk gjødsel, noe som skaper en robust og fruktbar jordstruktur. Vi styrker planteveksten, reduserer matavfall, og fremmer en sirkulær økonomi, sier Rostamkhel og Chaeechiyan.

De satser nasjonalt, og håper på å kunne hente inn frukt og grønt fra dagligvarebutikker og -kjeder i hele landet.

– Når vi dekker hele landet vil det gi en stor reduksjon i matsvinnet, smiler de.

Søker investorer og nettverk

Akkurat nå er produksjonen stoppet i påvente av videre satsning.

 – Vi jobber med å skaffe midler slik at vi kan starte dette ordentlig. Vi er åpne for kontakt med investorer, sier de.

I november ble Groa medlem i NCCE.

 – Vi ble medlem fordi vi ønsker kontakt med andre som driver sirkulært. Vi trenger et nettverk innenfor dette, og å lære av andre hvordan vi skal gjøre dette. Selv om vi har gjort tester i to år og er trygge på produktet vårt, så er vi jo fortsatt nye i markedet og vi er nye innenfor dette feltet her. Så det er jo ikke noe å legge skjul på at vi gjerne vil ha hjelp, sier Daniel Chaeechiyan og Mayhan Rostamkhel.

Les mer om Groa på nettsiden