TOMRA er kåret til Årets sirkulære bedrift 2023.  Selskapet får prisen for å være en ledende global aktør som lykkes med en sirkulær økonomi. TOMRA leverer løsninger til globale behov som sortering av plast, en mer bærekraftig matproduksjon og gjenvinning av kritiske råmaterialer.

Prisen ble delt ut under Den store sirkulærkonferansen 24. mai. Petter Planke, som var en av TOMRAs gründere, mottok prisen sammen med administrerende direktør Tove Andersen.

– Det er virkelig en stor inspirasjon å motta denne prisen basert på en 51 år gammel ide fra våre grunnleggere Petter og Tore Planke, sier Tove Andersen.

TOMRA har levert avansert sensorteknologi med verdensledende automater i over 50 år, og har 75 prosent av det globale markedet for pant av drikkeflaskeemballasje med 80.000 installasjoner i mer enn 60 land. TOMRA bidrar også til økt driftseffektivitet og trygg matforsyning via sensorsortering av frø og mat, og utvinner og gjenvinner metaller og mineraler.

– Vi har store ambisjoner for fremtiden, og ønsker å lede ressursrevolusjonen på tvers av bransjer, sier Andersen.

Fant løsningen

Selskapet ble startet av brødrene Petter og Tore Planke i 1972, og siden har TOMRA utviklet sin kjernevirksomhet til å møte verdens behov og levere en sorteringsteknologi som nødvendig for bærekraft og det grønne skiftet.

– Vi tenkte for 50 år siden at verden kan ikke bli «bruk og kast». Her må noen lage gode, effektive løsninger som passer for alle, sier Petter Planke.

– Det gikk kun et halvår så tenkte vi at vi skulle erobre verden. Og det er akkurat det TOMRA har gjort. Men vi hadde drømmen, sier han.

Verdensledende

Kåringen ble gjort i konkurranse med 19 andre virksomheter, og juryen bestod av juryleder Ola Elvestuen, Natalia Mathisen fra Norsk senter for sirkulær økonomi og Alexander Christiansen fra Circular Norway.

– Årets sirkulære bedrift er en bedrift fra Asker som har en sirkulær forretningsidé de har utviklet til å bli verdensledende og spille en nøkkelrolle globalt for å lykkes med det grønne skiftet, sa Ola Elvestuen.

Prisen er opprettet på initiativ fra Norsk Senter for Sirkulærøkonomi, Circular Norway og Cnytt. Formålet med prisen er å stimulere til økt innsats for omstilling til sirkulære økonomi i norsk næringsliv og norske kommuner. Juryen skal løfte frem en virksomhet som utmerker seg innenfor sirkulære forretningsmodeller og slik bidrar til å bevare råmaterialer lengre i kretsløpet, bidra til kutt i CO2-utslipp og redusere avfall.

Prisen gis til en bedrift eller kommune som har fått gode og konkrete resultater innenfor omstilling til sirkulærøkonomi og som inspirerer andre med sine resultater.

Juryleder Ola Elvestuen overleverte prisen til TOMRA-gründer Petter Planke og administrerende direktør Tove Andersen. (Foto: Aurora Torres Heyerdal)