Utfordringer og muligheter innen sirkulær håndtering av masse ble diskutert under årsmøtet i EarthresQue.

EarthresQue is a nationwide project on the management of mass, including contaminated mass and the use of landfills. The aim is to put in place a system to utilize these resources.

NMBU er prosjekteier og leder prosjektet som består av 33 prosjektpartnere fra privat, offentlig og kommunal sektor. NCCE er med som deltakende partner, sammen med flere av våre medlemsbedrifter.

Les mer om prosjektet her.

Under årsmøtet ble en rekke interessante temaer tatt opp.

Overskuddsmasser

Blant annet snakket EarthresQue-stipendiatene om hva som er det viktigste resultatet av arbeidet deres det siste året og hva det kan bidra til av innovasjon.

Neste tema var hvordan man skal oppnå økt sirkularitet av overskuddsmasser. Blant de som innledet om dette var Einar Bratteng som snakket om drivere og barrierer for sirkulær massehåndtering i Norge. Han la fram foreløpige funn fra sin doktorgrad i miljørett ved universitetet i Oslo.

To befaringer

Møtet ble holdt over to dager i Horten, og deltakerne så på EarthresQue-aktiviteter og arbeider med sirkulære løsninger i Horten, etterfulgt av befaring til området Møringa.

Fokus ble også satt på de viktigste utfordringene og mulighetene innen sirkulær massehåndtering og sirkulær arealbruk i dag. Deltakerne arbeidet i grupper med tema hva som er viktige drivere og utfordringer frem mot 2028.

Det som driver arbeidet videre er klima- og naturkrisene inkludert arealbruk, det grønne skiftet, nye digitale systemer og økt politisk oppmerksomhet rundt utfordringene.

Utfordringer som ble diskutert er behovet for fungerende markeder (med både tilbud og etterspørsel), reguleringsregimer som muliggjør løsninger som er ‘gode nok’ og samarbeid på tvers.

Møtet ble avsluttet med befaring på Langøya med omvisning på deponiet og testsenteret, hvor de også fikk høre om historien og planene for de neste fem årene.