November, 2024 - NCCE
NCCE

RE Gründerhus tilbyr spesialiserte programmer for gründere innenfor sirkulær økonomi. Samtidig kobler de oppstartsbedriftene med etablert næringsliv. Etter jul starter et venture-program hvor etablerte bedrifter og startups jobber sammen for å løse en utfordring. – Vi har plass til flere etablerte bedrifter i venture-programmet. Ta kontakt! oppfordrer daglig leder Fredrik Brodtkorb.

Vi finner RE Gründerhus i det som tidligere var et parkeringshus midt i Asker sentrum, og som nå er «resirkulert» til et aktivt kontorfellesskap. Oppstartsbedriftene som har kontorplass her, får tilbud om ulike gründerprogrammer, støtte i sin forretningsutvikling og oppfølging av eksperter, i tillegg til stadige foredrag og arrangementer.

Historien om gründerhuset i Asker startet allerede i 2003 da Asker kommune, Ericsson og Nera Satcom gikk sammen om å etablere selskapet Asker Vekst AS.

–  Ericsson tok initiativet. De hadde mye arbeid i Asker-regionen og det var spørsmål om hvordan man skulle jobbe med innovasjon, sier Fredrik Brodtkorb.

I årene som fulgte overtok Asker Næringsråd stadig flere av aksjeandelene, og selskapet byttet navn til Askershus AS.

–  I 2020 var Askershus hovedsakelig et kontorfellesskap hvor man gjorde noen prosjekter. Men det var liten retning og liten posisjonering, og det manglet en tydelig visjon av hva Askershus skulle gjøre, sier Brodtkorb.

Kontorlokalene lå litt utenfor Asker sentrum, og det ble jobbet med oppstartsbedrifter, innovasjon og oppfølging av enkeltgründere på forskjellig nivå. Da Fredrik Brodtkorb begynte som daglig leder i 2020 satte han i gang en strategisk prosess om hvordan dette innovasjonsmiljøet skulle jobbe videre.

Satsing på sirkulære startups

–  Ett av spørsmålene var om det er behov for et slikt miljø i Asker eller om gründerne i stedet dro til Oslo eller andre steder. Et annet spørsmål var visjonen: Hva ønsket vi å få til? sier han.

Daglig leder Fredrik Brodtkorb i RE Gründerhus. (Alle foto i artikkelen: Vibeke Glosli og Daniel Tengs)

Næringslivet og andre aktører i Asker ble koblet inn i vurderingene.

–  Det kom frem to tydelige ting: For det første var ikke næringslivet her koblet opp mot oppstartsverdenen i det hele tatt. Det andre var at folk med ideer ikke hadde noe sted å henvende seg. Mange syntes miljøene i Oslo var for store. Disse to tingene gjorde at vi ønsket å jobbe videre med dette, sier han.

Deretter så de på hvordan de skulle posisjonere seg i forhold til oppstartsverdenen og hva som ville være viktig i tiden fremover.

–  Vi så at sirkulære forretningsmodeller er utfordrende når du ikke har jobbet med det før. Og så hadde vi næringsliv i Asker og Bærum som var fremoverlent med å tenke sirkulært. Vi hadde allerede en del bedrifter her som hadde jobbet en stund med sirkulære forretningsmodeller. Så vi endret navn til RE for å forplikte at vi skulle jobbe med det sirkulære og få nye bedrifter til å fungere med sirkulære forretningsmodeller, sier han.

I dag er selskapet eid av Asker kommune, Akershus fylkeskommune, Asker næringsforening og lokalt næringsliv.

Utfordringer for sirkulære gründere

Erfaringene viser at det er utfordrende å være gründer som satser på sirkulære forretningsmodeller.

–  Å være gründer på tradisjonell måte er utfordrende. Både å hente kapital og få salg er vanskelig i seg selv. Og når du jobber med det sirkulære er det enda verre. Da må du være i tilknytning på mange flere nivåer. Alt fra hvor du får materialer, hvordan skal du avhende materialene og hvordan skal du får flyten til å fungere. Det å være oppstartselskap med en sirkulær forretningsmodell krever jo ekstremt mye samarbeid på forskjellige nivåer. Mye mer enn en tradisjonell oppstart. Det gjør at vi ønsker å jobbe enda mer med etablert næringsliv. Det trengs markedserfaring og kunnskap om hvordan man gjør dette. Og så viser erfaringen at oppstartsbedrifter tenker nytt, og dette er noe de tradisjonelle bedriftene trenger. Derfor har begge parter nytte av samarbeidet, sier han.

Han sier at en viktig del av jobben er å få eksisterende næringsliv til å se behovet for kontakt med oppstartsbedriftene og å prioritere det. Og samtidig å få oppstartsbedriftene til å synliggjøre sine forslag inn i verdikjedene.

Investorer

De sirkulære oppstartsbedriftene trenger en annen type støtte enn de som jobber tradisjonelt.

–  Hvis vi går en del år tilbake,så var det slik i forhold til investorer at hvis du var miljøvenning og investoren hadde troen på deg, så fikk du støtte. I dag må du være miljøbevisst, men du må også få forretningen din til å gå rundt. Hvis du ikke har det finansielle på plass, så vil de ikke investere. Det har vært et kraftig skifte de siste årene rundt dette, sier Brodtkorb.

–  Å få de sirkulære forretningsmodellene til å være bærekraftige krever en helt annen hjelp og kobling. Det er mye mer komplekst enn en tradisjonell startup. Vi ser at det tar lengre tid. Det er mer diskusjoner. Du må ha flere aktører med på lag, sier han.

Derfor er det viktig for sirkulære startups å ha et miljø som RE Gründerhus.

Akseleratorprogram

En del av tilbudet er ulike programmer for å hjelpe oppstartsbedriftene med forretningsmodeller og å få investorer, og dermed øke sannsynligheten for å lykkes. Programmene har et nasjonalt nedslagsfelt, og deltakerne er gründere fra hele landet.

(Alle foto i artikkelen : Vibeke Glosli og Daniel Tengs)

–  Vi har blant annet et akseleratorprogram hvor vi kobler på fagkunnskap innenfor forskjellige områder, enten det er juridisk miljø, finansieringsmiljø eller profesjonelle salgsfolk. Men vi kobler også på mentorer som kan mye om det sirkulære og som har jobbet med sirkulære forretningsmodeller, sier han.

Akseleratorprogrammet kjøres 1 – 2 ganger i året, og det er søknadsrunder med intervju for å komme inn. På nyåret starter et helt nytt tilbud.

Venture-program

–  Etter jul skal vi ha et venture-program. Eksisterende næringsliv kommer inn med et problemområde eller et område hvor de ser at det er muligheter, men som de selv ikke har kapasitet til å gjøre noe med. De settes sammen i team med entreprenører som ikke har sin egen forretningside. Det blir en type organisert brainstorming hvor de jobber med den aktuelle problemstillingen. Til slutt kommer man frem til en løsning som bedriften kan ta i bruk, sier han.

Han sier at det er plass til flere etablerte bedrifter i programmet, så det er bare å ta kontakt. Når man kjører et slikt program, så er det bedriften som er juridisk eier av løsningen hele tiden.

–  Etterpå kan det diskuteres om man ønsker å etablere dette som en startup, eller heller å få entreprenørene inn i bedriften slik at de kan jobbe videre med det. Dette er en veldig enkel og lite ressurskrevende måte for etablert næringsliv å engasjere seg i entreprenørvirksomhet. For oss er dette en måte å bygge bru mellom eksisterende næringsliv og gründere, sier han.

Gründerne får på denne måten en forretningsmulighet samtidig som de får jobbe i team rundt nye muligheter.

Aktivt kontorfellesskap

I tillegg til programmene, er RE Gründerhus et kontorfellesskap i Asker sentrum. Det er 80 medlemmer i fellesskapet. Ikke alle jobber med sirkulære ting, men alle har en relasjon til gründervirksomhet. Blant annet har NCCE ett av sine kontorer i lokalet.

De fleste som har kontorplass er fra Asker, men det er også noen fra områdene rundt, og helt fra Lillehammer. I kontorfellesskapet arrangeres det faglige møter, kurs og andre aktiviteter.

–  Det er vel ett arrangement hver dag. Det er blitt et bra aktivitetslokale, sier Brodtkorb.

I RE Gründerhus er det to ansatte, og selskapet er et AS uten grunnfinansiering og er dermed avhengig av prosjekter som inntektskilde.

– Vi ser at måten vi er rigget på er ganske sårbar. Derfor inngår vi ofte samarbeid med andre aktører. Den vi jobber mest med nå, er Kjeller Innovasjon. Det er et innovasjonsselskap som er koblet inn mot både forskningsmiljøet og har mange forretningsutviklere. Vi jobber tett med dem for å få kompetanse derfra, sier han.

Påvirker verden

Stort nettverk er noe av den viktigste kompetansen som RE Gründerhus kan tilby, og som oppstartsbedrifter ofte mangler selv.

–  Vi har kompetansemiljøer både rundt i Norge og utenfor Norge som vi kan dra nytte av. Vi har folk som kan bistå med hvordan man søker etter EU-midler. NCCE sitter jo også inne med mye kompetanse her, og vi utfyller hverandre her, sier han.

  –  Vi mener oppriktig at ny tanke inn, det med det sirkulære og ny teknologi er en måte å skape næringsliv som har en tydelig påvirkning på hvordan verden går fremover. Vi ønsker å få fram nye bedrifter som bruker teknologi og er skalerbare, og som kan påvirke også utenfor Norges grenser, sier han.

Som eksempel nevner han Tomra, som lager teknologi som brukes verden rundt, og som både har skapt en forretning og samtidig har en miljøpåvirkning i måten de jobber på.

Det er mange arrangementer i gründerhuset. (Alle foto: Vibeke Glosli og Daniel Tengs)

Kontakt med NCCE-medlemmene

NCCEs Asker-kontor er i kontorfellesskapet, samtidig som RE Gründerhus er medlem i NCCE.

–  Vi er medlem fordi NCCE har nettverk og kompetanse både i forhold til søknadsprosesser og kobling mot EU. I tillegg er medlemsbedriftene nødvendig for de sirkulære oppstartsbedriftene å koble seg på hvis vi skal få de nye innovasjonene til å fungere.  Vi jobber sammen med mange av NCCEs medlemsbedrifter på forskjellig plan. Når vi har en bedrift som jobber med for eksempel tekstiler og vi vet at noen i NCCE-klyngen også jobber med dette, så kan vi ganske enkelt koble dem sammen. Det er kjempeviktig for oss å jobbe målrettet med kompetansen som NCCE-medlemmene har, sier Fredrik Brodtkorb.

Vanskelige rammevilkår

RE Gründerhus opplever at det er en økende interesse for å jobbe sirkulært, men de ser også at rammevilkårene gjør at mange gir opp.

–  Vi har gode startups som ikke starter opp i Norge nå, men heller velger Sverige eller Sveits. Årsaken er rammevilkårene i Norge. Det synes vi er helt krise. Vi har veldig gode ordninger i Norge nå for tidlige startups, med støtte fra Innovasjon Norge, Skattefunn og gode etablerervilkår. Men når du er ett skritt videre, og er blitt en ambisiøs startup som skal prøve å få inn investorer, så er det utfordrende i Norge. For det første har vi ikke en tradisjonell kultur for oppstartsbedrifter. For det andre har vi rammevilkår med formueskatt og exit-skatt som gjør at både investormiljø og utenlandsk kompetanse ser at det er for stor risiko å starte opp i Norge. Det er tydelig at dette har endret seg mye det siste året. Mange sier at de som er flinke og ambisiøse nok, får det til uansett. Det er ikke så enkelt, og særlig ikke når du jobber med sirkulære ting som er koblet sammen med så mye. Du må gjøre en helt annet oppstartsreise når du jobber sirkulært som gjør at du er nødt til å ha investorer med på laget hvis du skal få det til, sier han.

–  Jeg synes jo Norge med det store oljefondet vi har, at vi har et ansvar for å få fram nytt næringsliv og nye teknologier. Vi tjener godt på kraftkrise og krig, så det minste vi kan gjøre er å jobbe med nye løsninger som verden har bruk for, sier Brodtkorb.

Følg RE Gründerhus her:

Nettside

LinkedIn

Facebook

Instagram

Den 5. november samlet engasjerte deltakere seg på HUB Phønix i Fredrikstad for å se inn i fremtiden under arrangementet «Østfold i kula – hvordan ser Østfold ut i 2050?». Kvelden bød på spennende innlegg, visjoner og samtaler om Østfolds muligheter i en bærekraftig fremtid. 

Tekna Nedre Glomma var arrangør i samarbeid med Norsk Senter for Sirkulær Økonomi. Konferansier Camilla Brox ledet oss gjennom et program fullt av inspirerende innlegg fra fagfolk og konkurransedeltakere. Etter en introduksjon ved Cristell Solberg fra Tekna Nedre Glomma og FREVAR, presenterte Rebecka Kalnes (Carbon Centric) og Stian Melhus (Smart Innovation Norway) sine vinnervisjoner i konkurransen «Østfold i kula». De delte optimistiske og kreative tanker om hvordan regionen kan møte utfordringer og muligheter frem mot 2050. 

Innovative løsninger

Faglige bidrag fra eksperter som Ellen Soldal (NORSUS), Per Christian Olsen (Pronofa), Johnny Sundby (FREVAR) og Alexandra Rassat (Norsk Biokullnettverk) tok for seg temaer som ressurshåndtering, fremtidens matproduksjon og innovative løsninger for avfallshåndtering og biokull. Kvelden var en perfekt balanse mellom faglig påfyll og sosial mingling, der deltakerne fikk muligheten til å knytte verdifulle kontakter. 

Gir håp

Konferansier Camilla Brox reflekterte over arrangementet: 

 «Når jeg ser tilbake på kvelden tenker jeg på den gode oppslutningen, de flotte innleggene og ekstra på Rebecka og Stian som entusiastisk la frem sine visjoner. En flott kveld med faglig påfyll, fremtidstro og en flott arena for å «nettverke» med andre.» 

Med en blanding av inspirasjon, kunnskap og muligheter for samarbeid, var «Østfold i kula» en suksess som gir håp for en spennende og bærekraftig fremtid for Østfold. 

Se fotoglimt:

31 dedikerte bedrifter fra hele Norden deltok på den første workshopen i Nordic Circular Design Programme. Workshopen i København fokuserte på to hovedtemaer: Sirkulær markedstilpasning og sirkulære produktstrategier.

NCCE er en av partnerne bak det nordiske utviklingsprogrammet for sirkulær design og forretningsutvikling. 23. oktober var det kick-off med nesten 150 deltakere som da møttes online. Og den første live-workshopen ble holdt i København 5. november. Det var høy energi og livlige diskusjoner da deltakerne møttes for første gang.

Formiddagen var dedikert til executive-sporet med Circular Market Transition-verkstedet ledet av Ethica, mens ettermiddagsøkten fokuserte på FoU-sporet, med Circular Product Strategies-verksted ledet av Danish Design Center.

Gode diskusjoner

Når nye grupper møtes til workshop kan det ofte ta litt tid før diskusjonene tar av, men i København opplevde arrangørene at alle raskt var ivrige etter å dykke ned i de aktuelle temaene.

 – Det var høyt engasjement og gode diskusjoner rundt strategier for sirkulær design og forretningsutvikling. Vi ser fram til å fortsette arbeidet sammen med alle deltakerbedriftene, sier forretningsutvikler Natalia Mathisen i NCCE. Sammen med prosjektleder Benedikte Bekkevold Hansen har hun ansvaret fra NCCEs side.

I løpet av de neste åtte månedene vil bedriftene bli veiledet i utvikling av egne sirkulære forretningsmodeller og praktiske løsninger, og hvordan integrere sirkulær design i egne prosesser og produktutvikling. Når programmet er gjennomført skal deltakerne ha utviklet konkrete sirkulære forretningsmål og produkt- og tjenestekonsepter for egen bedrift.

Deltakerne vil også være godt forberedt på EUs økodesignforordning som fremmer utviklingen av miljømessig bærekraftige produkter (Ecodesign for Sustainable Products Regulation, ESPR) og de skal ha styrket sin konkurranseevne i den globale overgangen til en sirkulær økonomi. 

Neste workshop holdes i desember og tema er hvordan man kan skape sirkulær kundeverdi, i tillegg til at man i FoU-løpet setter fokus på sirkulære materialer og kjemikalier.

Deltakerne i København.

Hør podcast

De to første podcastene i programmet er også publisert.

Hvis du er nysgjerrig på gjeldende ESPR-lovgivning og hva den betyr, er dette episoden for deg! Du kan høre den her.

Episode nummer 2 handler om hvordan skape en sirkulær kundeopplevelse. Den finner du her.

Norske deltakere

De norske selskapene som deltar i programmet er Helly Hansen, Looping, Orkla, Pavels Innovation, RE:inventar og Wilfa.

 – Gjennom programmet får vi kontakt med organisasjoner som tenker sirkulært. Det å ikke være medlem av EU er et hinder for oss. Nå ser vi programmet som en stor mulighet til å få kontakter og ny kompetanse. I tillegg kan vi trekke inn både industriell bakgrunn, designbakrgrunn og salg fra egen produksjon som kan bidra med unik kompetanse, sier partner og daglig leder Lars Erik Sikkeland i RE:inventar da han ble intervjuet som NCCEs sirkulære helt i oktober. Les mer her: https://ncce.no/no/reinventar-med-knallstart-i-ombruk-og-redesign-av-mobler/

Programmet er delfinansiert av Nordic Innovation og ledes av fire nordiske organisasjoner innen sirkulærøkonomi: Ethica (Finland), Cradlenet (Sverige), Danish Design Center (Danmark) og Norsk Senter for Sirkulær Økonomi (Norge). Alle partnerne bidrar med omfattende ekspertise om sirkulærøkonomi og markedskunnskap om sine land. Islandske bedrifter var også invitert til å delta i programmet.

Se fotoglimt fra workshopen i København her:

.