NCCE fikk høsten 2024 midler fra Østfold Fylkeskommune til å utrede bruken av tekstiler i komposittprodukter. Dette arbeidet vil være et bidrag til å utrede muligheten for å nyttiggjøre materialer inn i nye produkter i stedet for at disse brennes eller deponeres, og vil derfor bidra til å redusere avfall strømmen av tekstiler og dermed gi et bidrag til oppnåelse et nasjonalt mål.
Bruken av forskjellige typer tekstiler i plastprodukter er et tema som også flere andre aktører jobber med. Det er blant annet utført et forarbeid ved Universitetet i Borås med resirkulerte tekstiler i en sandwichkompositt. Denne forstudien ønsker blant annet å utrede muligheten for å samarbeide med svenske LIGHTer gjennom norske NCMT inn i et større hovedprosjekt.
Baner veien for et større prosjekt
Forstudien skal ta for seg forskjellige tilnærminger som kan brukes og forskjellige måter å identifisere egnede teknologier som kan benyttes. Studien skal utrede en produktproduksjon med en betydelig reduksjon av produksjonskostnadene ved bruk av resirkulerte materialer. Studien skal ta for seg teknologier for bruk og gjenvinning av tekstilavfall til sekundære råvarer som skaper sirkularitet og reduserer miljøpåvirkningen. Herunder både eksisterende vevde tekstiler og opprevne fibre.
Tekstilavfallsmengder representerer et problem både som produksjonsavfall eller ved slutten av levetiden til produktene. Gjenbruk og resirkulering av tekstiler reduserer miljøpåvirkning sammenlignet med forbrenning og deponering. Studier har vist at forskjellig tekstilavfall kan brukes i komposittløsninger. Denne type forsterkninger har blitt et stort forskningstema de siste årene.
Hovedmålet er å klarlegge hvordan forskjellige typer tekstilavfall kan brukes inn i nye komposittløsninger.
- Første delmål skal ta for seg hva som må gjøres for at tekstilene skal kunne benyttes, slik som mekanisk og kjemisk påvirkning.
- Andre delmål er å identifisere gode og effektive støpemetoder for produkter.
- Tredje delmål er å finne ut av om det er et marked for slike produkter og hvilke priser som kan forventes.
- Hvilke leveranser/resultater vil prosjektet gi ved prosjektslutt? Dette skal tallfestes. Bærekraftig verdiskaping og redusert klimagassutslipp vil bli spesielt vektlagt.
Resultatet fra dette forprosjektet vil deles med medlemsbedriftene. Det er et mål at så mange bedrifter som mulig kan ta i bruk utgåtte tekstiler til armering av kompositt. Innofiber AS, som er en produksjonsbedrift og deltaker i prosjektet, vil kunne foreta testproduksjonen. I tillegg kan resultater fra prosjektet deles via fagartikler på nettet og foredrag i passende fora.
Forstudien vil kunne og har som mål å initiere et hovedprosjekt.
Fakta: Tekstilkompositter, som er materialer laget av en kombinasjon av tekstilfiber og en matrise kan være utfordrende å resirkulere på grunn av deres komplekse sammensetning. Komposittmaterialer består ofte av ulike materialer som er bundet sammen på en måte som gjør det vanskelig å separere dem, noe som begrenser resirkuleringsmulighetene sammenlignet med enklere materialer som rene metaller eller plast.
Når det gjelder tekstilkompositter, avhenger resirkulerbarheten av flere faktorer:
- Materialkomposisjon: Tekstilkompositter som bruker termoplastiske matriser (som smelter ved oppvarming) er lettere å resirkulere enn de som bruker termoherdende matriser (som ikke kan smelte etter herding). Termoplastiske kompositter kan ofte varmes opp, formes om og gjenbrukes.
- Teknologi og prosessering: Avanserte teknologier, som kjemisk resirkulering og mekanisk separering, kan være nødvendige for å bryte ned kompositten og gjenbruke materialene. I noen tilfeller kan fibrene gjenbrukes i nye produkter, men prosessen kan svekke fibrenes kvalitet.
- Bruk av resirkulerte komponenter: Noen tekstilkompositter kan lages med resirkulerte materialer, for eksempel resirkulerte tekstilfibre eller plast. Dette bidrar til å redusere avfall og gir et nytt liv til materialene.Innovasjon: Forskning på resirkulering av kompositter er i utvikling, og det er økende fokus på å gjøre materialer mer bærekraftige. Noen nyere komposittmaterialer er designet for å være enklere å resirkulere fra starten av.
Sammenfattende er resirkulering av tekstilkompositter mulig, men utfordrende, og avhenger i stor grad av typen matrise, fibertyper, og tilgjengelig teknologi.