September, 2021 - NCCE
NCCE

I dag kan du lese om industrien på Øra utenfor Fredrikstad i Aftenposten (innstikk). Der fokuset er på samarbeidet mellom flere av bedriftene om å benytte seg av hverandres side- og avfallsressurser – eksempelvis materialer, energi, vann og/eller bi-produkter. Gjennom industriell symbiose sikrer de at ressursene blir utnyttet mest mulig effektivt – i en sirkulær økonomi. ✅♻️👍

«Nesten alle norske batterier, all innsamlet glass- og metallemballasje, 25.000 skrotede biler og flere hundre tonn metall må alle innom Fredrikstad for å få nytt liv. Bussene kjører på en blanding av matavfall og slam fra kommunens vannrenseanlegg. Spesialglass som tidligere var spesialavfall, blir omdannet til bygningsmaterialer.»

Se link for mer info: Sirkulærhovedstaden

Forskning og høyere utdanning står sentralt i utviklingen av et bærekraftig samfunn, der kunnskap er nøkkelen til nye, grønne og lønnsomme arbeidsplasser. Næringslivet vil i årene som kommer etterspørre mer kompetanse på bærekraft og sirkulærøkonomi. Dette ligger til grunn for samarbeidet som Norsk Senter for Sirkulær Økonomi (NCCE) og Høgskolen i Østfold (HiØ) nå har inngått.

På bildet: Martin Tandberg, Instituttleder for Institutt for Ingeniørfag ved Høgskolen i Østfold.

– Vi må stå sammen om å løse morgendagens samfunnsutfordringer. Med et stadig økende fokus på bærekraft i ingeniørutdanningen jobber vi aktivt med å sikre at våre studenter har oppdatert og relevant kunnskap. Gjennom et samarbeid med NCCE vil vi komme tettere på markedsbehovene og jobbe sammen om å lukke kompetansegapene, sier Martin Tandberg, Instituttleder for Institutt for Ingeniørfag ved Høgskolen i Østfold.

Hovedstaden for sirkulær økonomi

På Øra industriområde utenfor Fredrikstad, og i regionen for øvrig, er det mange bedrifter som nå og i fremtiden vil etterspørre kunnskap om sirkulærøkonomi. NCCE, som har sitt utspring fra området og bedriftene på Øra, er opptatt av å bidra til at medlemmene skal få møtt sine kompetansebehov.

8. september publiserte Fredrikstad Blad artikkelen «- Har ledige jobber, men får ikke tak i folk med rett kompetanse» der administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, viste til at bedriftene på Øra ikke får tak i folk med rett kompetanse. NHO har også avdekket at seks av ti NHO-bedrifter mangler kompetent arbeidskraft til å fylle ledige stillinger.

 

 

På bildet: Natalia Mathisen, daglig leder i Norsk Senter for Sirkulær Økonomi.

– Gjennom å samarbeide tettere med høyskoler og universiteter, og å skape møteplasser der kunnskap og kompetanse deles og nye kontakter knyttes, vil vi i Norsk Senter for Sirkulær Økonomi bidra. Vi ser frem til samarbeidet med HiØ og til at vi sammen sikrer at fremtidige kompetansebehov blir møtt, sier daglig leder i NCCE, Natalia Mathisen.

Deling av kunnskap og kompetanse på tvers av miljøene

Bærekraft og sirkulærøkonomi inntrer de nye læringsplanene og forelesningene i ingeniørutdanningen på HiØ. Med sine 7700 studenter og om lag 620 ansatte, jobber HiØ aktivt for å møte fremtidige behov og bygger bro mellom ulike fag- og industrimiljøer.

NCCE, med sine 60 medlemsbedrifter som representerer om lag 8000 ansatte, jobber aktivt med å kartlegge kompetansebehov og formidle dette. Samarbeidet mellom HiØ og NCCE vil bidra til deling av kunnskap og kompetanse på tvers av miljøene.

Siden Norsk Senter for Sirkulær Økonomi (NCCE) ble stiftet i desember 2017 har senteret jobbet med å kartlegge de muligheter som ligger i å utvikle sirkulærøkonomi i praksis for- og mellom virksomheter. Vi har kartlagt og samlet kompetanse på feltet og delt denne aktivt i og utenfor nettverket. Dette har vi gjort i tett og godt samspill med våre medlemmer, våre samarbeidspartnere, vårt utvidede nettverk, aktører fra virkemiddelappatet både i Norge og i Norden og med støtte fra lokale, regionale og nasjonale myndigheter. Nå inngår vi samarbeid med NoWaste! med mål om økt verdiskaping og vekst for bedriftene.

NCCE OG NOWASTE! JOBBER SAMMEN FOR ETABLERING AV EN FELLES KLYNGE

I dag har NCCE 60 medlemsbedrifter som representerer alt fra industri og øvrig næringsliv, forskningsaktører og akademia, til gründere og konsulenter/fagpersoner som bistår i overgangen fra en lineær til en sirkulærøkonomi. Se oversikt her: Medlemmer i NCCE  NoWaste! nettverket har om lag 30 medlemsbedrifter som primært representerer den biologiske delen av den sirkulære økonomien – med gjenvinning av bioressurser og organisk avfall. SAMMEN har vi en felles klynge med bred kompetanse og erfaring, med tung tilstedeværelse i den mest folkerike regionen i Norge, med godt utgangspunkt for nasjonalt og internasjonalt nedslagsfelt. Mulighetene har vært kartlagt gjennom flere møter og workshops med medlemsbedriftene, og arbeidet er støttet av Viken fylkeskommune.

SAMMEN FOR Å NÅ MÅLENE, BÆREKRAFTSMÅL #17

I tillegg til medlemsbedriftene i henholdsvis NCCE og NoWaste! har vi tett samarbeid med ulike innovasjons- og kompetansemiljøer, nettverk og interesseorganisasjoner. Dette jobber vi aktivt med, da vi mener at: SAMMEN skaper vi grønn konkurransekraft! og at samspill og samhandling vil bli avgjørende for å lykkes med den omstillingen som Norge (og Verden) nå står overfor. Vi må sikre en utvikling i tråd med jordas tålegrense, og oppnåelse av Parisavtalen og FN’s 17 bærekraftsmål!

VISJON OG MISJON

Med etablering av en felles klynge har NCCE og NoWaste! en visjon om et bærekraftig samfunn og næringsliv basert på en sirkulær økonomi, som gir minst mulig avfall til sluttbehandling og utslipp i naturen.

Klyngens misjon er å sikre en raskere omstilling til og en høyere grad av sirkulær økonomi, gjennom økt bruk av side- og avfallsstrømmer som innsatsfaktor i nye produkter, verdikjeder og markeder. Dette skal vi gjøre ved å legge til rette for samarbeid, innovasjon og gode rammevilkår for våre medlemmer.

Det største bidraget gir vi ved å sikre bærekraftig forbruks- og produksjonsmønstre gjennom sirkulære kretsløp og ved å forebygge og redusere utslipp. I tillegg fremmer vi inkluderende og bærekraftig industrialisering og bidrar til innovasjon. I et fragmentert marked av mange aktører innen sirkulær økonomi skaper klyngen et samarbeid på tvers av bedrifter og sektorer, hvilket styrker partnerskap og gjennomføringsevne.

I tillegg erfarer vi at løsningen på en sektors ressursproblem kan ligge i en annen sektors avfallsproblem, bla.a. innen innen pyrolyse, plast og slam.

HAR SENDT SØKNAD TIL INNOVASJON NORGE SITT ARENA-KLYNGEPROGRAM

Ved å samarbeide i en klynge får medlemmene økte forretningsmuligheter med fokus på bærekraftig ressursforvaltning, samtidig som det bidrar til å løse avfalls- og klimaproblemet i samfunnet. Støtte fra det nasjonale klyngeprogrammet vil være en utløsende faktor for å akselerere samarbeidet. Klyngen er en av totalt 11 søknader til Innovasjon Norge sitt Arena-klyngeprogram. Svar er ventet i høst.

BILDER FRA WORKSHOPENE

Vi har gjennomført 2 workshops – en i den magiske fabrikken den 18. august og en på Øra utenfor Fredrikstad den 24. august. Bildene er fra disse møtene.

Økt fokus på sirkulærøkonomi og press på råvarer, fører til behov for nye muligheter og markeder for avfallsbaserte produkter og råvarer. Onsdag 8. september var det felles  oppstartsmøte for Phd på avfalssrett v/ Einar Bratteng.

Doktorgraden tar for seg spørsmålene som oppstår i det avfall «transformeres» til produkt, og utfordringer mellom ønsket om gjenvinning på den ene siden, og eksisterende produkt- og miljøstandarder på den andre siden. På dagens workshop gjennomgikk vi rettslig praksis fra EU og Norge, på grensene mellom produkt og avfall. Det er avfallsregelverket som håndterer avfall og produktregelverket som håndterer produkt og styrer i hvilken grad avfall kan bli produkt.

Et spørsmål om sannsynlighet

Det er et spørsmål om sannsynlighet for miljøforsvarlig bruk av strømmen, som er med på å definere om den er avfall eller ikke. Utfordring og muligheten er at bevisbyrden på sannsynlighet sitter hos selskapet. Bevis på sansynlighet kan være; presedens og eksisterende avtaler/kontrakter på bruk. Om avfallet er farlig eller ikke avgjør ikke definisjonen, men har betydning for sannsynlighetsvurderingen. Videre kan overforbruk av et produkt kan være ulovlig avfallsdisponering.

Konkurransefortrinn
En god dialog mellom bedriftene og myndighetene skal føre til at reguleringene strammes inn i takt med teknologisk utvikling og nye løsninger. Det vil gi et konkurransefortrinn for selskapene som er tidlig ute med å endre, utvikle ny teknologi og prosesser.

Bakgrunn

NCCE har i samarbeid med No Waste!Norsk forening for farlig avfall (NFFA) og Advokatfirmaet Berngaard, bidratt til å dra i gang en Phd på Avfallsrett v/ Einar Bratteng.

Doktorgradsstudiet finansieres av Stena Recycling, Returkraft, SAR-gruppen, Norsk Spesialolje, Wergeland-Halsvik, Indus, Lindum, VEAS, Vesar, RENAS, NOAH samt Advokatfirmaet Berngaard, i samarbeid med Forskningsrådet. Disse danner et samarbeidsforum som skal gi innspill til Einar Brattengs arbeid, og bidra til å identifisere faktiske og potensielle rettslige hindre for å utnytte avfall til råvarer og produkter.

 

 

 

Har den tekniske utviklingen løpt fra «gjenvinningsforbudene?»