June, 2022 - NCCE
NCCE

NCCE har sammen med Circular Packaging Cluster og NOSCA Clean Oceans inngått en rammeavtale med IN, for å fremme eksport av sirkulære løsninger, kompetanse og teknologi til Singapore. Singapore har en ambisiøs plan for nullutslipp av avfall og CO2 frem mot 2030, og er også porten mot markedet i Sør-Øst Asia.

Programmet heter «High Potential Opportunities”, og har et langsiktig mål om å posisjonere norske leverandører innen verdikjedene i den sirkulære økonomien i Singapore og Sørøst-Asia. Her er det behov for kompetanse både fra forskning, akademia, kunnskapsbedrifter og leverandører av teknologi og tjenester. Singapore har en ambisiøs plan for sitt bidrag til det grønne skiftet, og vil innen 2030 investere over 50 milliarder kroner «bare» innen vann- og avfallsbehandling.

Vi er i ferd med å kartlegge aktuelle satsingsområder for sirkulære verdikjeder og løsninger for å redusere CO2 fotavtrykket. De områdene som peker seg ut i første omgang er relatert til emballasje, matavfall, urban farming, vann- og avløp, energi, plast og batterier.

Vi inviterer til et Teamsmøte 24.8 kl. 8.30-9.30. Her får dere mer informasjon om hvilke muligheter som ligger i dette markedet for din bedrift, og den bistanden dere kan få tilgang til gjennom klyngene og hele «Team Norway» som står bak satsingen: Innovasjon Norges kontorer regionalt og internasjonalt, ambassadene, Eksfin, Norwep, handelskamre og andre partnere etter behov.

Første mulighet for å bli kjent med markedet og viktige beslutningstagere er ISWA konferansen i Singapore 21-23.9.22, hvor de tre klyngene vil være representert: https://iswa2022.org. Her er det også mulighet for bedrifter å markedsføre seg på en felles norsk stand i regi av IN. Tomra vil være sterkt representert her.

Er dette aktuelt for din bedrift, ta gjerne kontakt med daglig leder Tina Wågønes før informasjonsmøtet:

Epost tina.wagones@ncce.no eller telefon 40 24 51 24

Les også mer her: https://www.innovasjonnorge.no/no/tjenester/internasjonal-satsing/kurs-og-kompetanse/High-Potential-Opportunities-HPO/sirkularokonomi-i-singapore/

Smedvig Eiendom investerer i, utvikler og forvalter eiendom i Norge og Storbritannia. De er opptatt av at byggene de er involverte i skal være bærekraftige og fremtidsrettet med høy grad av innovasjon. Rune Augenstein er CTIO i Smedvig. Han jobber med teknologi og prosjektutvikling, forretningsutvikling og innovasjon. I 2012 skrev han en master i BREEAM, og i dag har stiller Smedvig krav til at alle deres nye byggprosjekt skal være sertifisert av BREAM-NOR og Well.

Nominert til Årets sirkulære bedrift

Nylig var Smedvig nominert til prisen Årets sirkulære bedrift – arrangert av Cnytt, Norsk Senter for Sirkulær Økonomi og Circular Norway. Juryen så da etter bedrifter med gode og konkrete resultater innenfor omstilling til sirkulærøkonomi og som inspirerer med sine resultater. I nominasjonen til Smedvig ble deres kunnskaps- og utviklingssentrum for bygg og anlegg, Site 4016, trukket frem.

Site 4016 – Byggbransjens nye lekegrind

Site 4016 består av 14 eiendommer lokalisert langs E39 i Stavanger. Der oppgraderes de eksisterende bygningsmassene og her skal de samle aktører fra hele byggbransjen, og legge til rette for samarbeid mellom disse. Site 4016 skal bli en klynge og et regionalt kunnskapssenter for bygg- og anleggsbransjen, og bærekraft og miljøhensyn skal danne selve grunnlaget. Les mer om Site 4016 her: https://site4016.no/site-4016/

Samarbeider med Madaster for økt ombruk av byggematerialer

Sammen med Veni, har Smedvig inngått en partneravtale med den digitale ombruksplattformen, Madaster. Målet er å samle innsikt og å muliggjøre rapportering av sirkularitet og CO2-fotavtrykk i nye bygg, og for å kartlegge hvilke bygg som kan rehabiliteres og ombrukes. Sammen skal de finne løsninger for en mer sirkulær byggnæring.

Les mer om Smedvig her: https://www.smedvig.com/no/eiendom/

Asker kommune delte for første gang ut en bærekraftspris, i samarbeid med NCCE og næringsforeningen. Årets vinner ble Møller Bil Vest, Asker og Bærum, og prisen ble delt ut i Asker rådhus av ordfører Lene Conradi.

Blant de 17 nominerte bedriftene, var det 5 som toppet listen: MS Donna, Bergans, Møller Bil Vest, Tomra Systems og Hurum Elektro. Møller Bil skåret høyest på kriteriene som gikk på å arbeide med omstilling av drift mot modeller som bedre ivaretar verdier, legger til rette for inkludering og mangfold, samt har fokus på ressursforvaltning med lavere klimautslipp. Vi er stolte av at vår medlemsbedrift MS Donna er med blant de topp 5 mest bærekraftige bedriftene i Asker!

Foto: Asker kommune
Foto: Asker kommune

På bildet: Guro Skjæveland, Senior Associate og Lene Elizabeth Hodge, Bærekraftsansvalig – i Nysnø klimainvesteringer.

Nysnø klimainvesteringer er statens klimainvesteringsselskap. De investerer i selskaper som løser klimautfordringer på en smart og lønnsom måte. Guro Skjæveland og Lene Elizabeth Hodge jobber for Nysnø og er gode ambassadører både for selskapet og for bærekraft generelt.

 

Skal bidra til å begrense temperaturstigningen

I henhold til Parisavtalen skal alle land i verden bidra til reduserte klimagassutslipp, og Norge har forpliktet seg til å redusere utslippene med 55% innen 2030. Skal vi klare dette må vi iverksette en rekke tiltak, og vi må utvikle ny teknologi som kan bidra til å nå målene. – Nysnø bidrar til nettopp dette gjennom å investere i fornybar energi, digitale teknologier, ressurseffektivitet, bærekraftige samfunn og sirkulærøkonomi, forteller Guro Skjæveland, Senior Associate i selskapet.

Bærekraft er sterkt fundamentert i beslutningene bak investeringene

Lene Elizabeth Hodge er Bærekraftsansvarlig i Nysnø, og forteller at de jobber med å sikre at selskapene de investerer i bidrar til å nå FNs bærekraftsmål. De har også utarbeidet verktøy for å styrke vurderingene av selskapets ESG risikoer og muligheter før investeringsbeslutningen tas. Eksempler på selskaper og fond Nysnø har invester i er; batteriselskapet Morrow, ZEG Power (hydrogenproduksjon med integrert karbonfangst) og fondet Bluefront Equity (for mer bærekraftig sjømat).

EUs taksonomi for bærekraftige investeringer

EUs taksonomi for økonomisk aktivitet er et klassifiseringssystem for økonomiske aktiviteter som er bærekraftig i henhold til seks definerte miljømål; begrensning av klimaendringer, klimatilpasning, bærekraftig bruk og beskyttelse av vann- og havressurser, omstilling til en sirkulær økonomi, forebygging og bekjempelse av forurensning og beskyttelse av biologisk mangfold og økosystemer. Nysnø har sett på hvordan regelverket vil påvirke deres portefølje av selskaper og fond, og mener taksonomien vil bli en viktig pådriver av bærekraft og bidra til at selskapet skal kunne gjøre kvalifiserte vurderinger innen investeringer.

Les mer om Nysnø her: https://www.nysnoinvest.no

I auditoriet møtte bedrifter og organisasjoner for 4 ulike seksjoner om sirkulærøkonomi, grønn energi, klimavennlig mat og karbonfangst, bruk og lagring (CCUS). Konferansier var Natalia Mathisen/NCCE.

Se opptak fra konferansen her: Den Store Sirkulærkonferansen – Industriens fagdag

12:00 CCUS: KARBONFANGST-, BRUK OG LAGRING

  • Norges nye konkurransekraft, Eivind Berstad, Seniorrådgiver industri, Bellona
  • Gevinst ved karbonfangst på Klemetsrud, Ole Martin Moe, senior prosjektleder, COWI/Fortum Partners
  • En CO2-terminal med mange muligheter, Tore Auensen, Borg CO2-terminal
  • Gjenbruk av karbon som klimaløsning, Anne Marit Post-Melbye, fagsjef industri, ZERO
  • Alt som kan lages av olje kan lages av CO2, Bård Bergfald, CEO, Bergfald Miljørådgivere

Panelsamtale: Hvordan skal Norge bidra til global karbonfangst og lagring?

Deltakere: Eivind Berstad, Ole Martin Moe, Anne Marit Post-Melbye, Bård Bergfald og Tore Auensen.
Moderator: Camilla Brox, CCUS Norge

13:00 GRØNN ENERGI

  • Hvordan å hente oss inn 2030? Innblikk i IEAs Net Zero-rapport, Jostein Dahl Karlsen, CEO, IEA Gas and Oil Technology Collaboration Programme, IEA GOT
  • Urban mining: Fra avløpsvann til energi, Ragnhild Borchgrevink, adm.dir., VEAS
  • Pyrolyse: Fra avfall til energi og nye grønne løsninger for industrien, Henrik Badin, CEO, Vow
  • Aktørsamarbeid for rent biokull, Alexandra Rassat, prosjektleder, Norsk Biokullnettverk
  • Økt konkurransekraft med grønt hydrogen, Per Øyvind Voie, Stakeholder Engagement Director, Norwegian Hydrogen

Panelsamtale: Hvordan sikre ren energi til det grønne skiftet

Deltakere: Jostein Dahl Karlsen, Ragnhild Borchgrevink, Henrik Badin, Alexandra Rassat, Per Øyvind Voie
Moderator: Natalia Mathisen NCCE

14:00 GRØNN, SIRKULÆR INDUSTRI

  • Bærekraftig plast – er det mulig? Ømjer Hjeltnes Wabø, Chief Growth Officer, AION
  • Green Stone- grønn vekst for betong og planter, Leif Hunsbedt, ingeniør og prosjektleder, Eramet
  • Tre i sirkulærøkonomien, Heidi Finstad, adm.dir., Treindustrien
  • Askepott, Morten Breinholt Jensen, head of Innovation, NOAH
  • Bærekraftige batterier med norske anoder, Andreas Forfang, business development manager, Vianode

Panelsamtale: Omstilling av norsk industri

Deltakere: Ømjer Hjeltnes, Leif Hunsbedt, Heidi Finstad, Morten Breinholt Jensen, Andreas Forfang
Moderator: Natalia Mathisen NCCE

15:00 SIRKULÆR VERDIKJEDE FOR KLIMAVENNLIG MAT

  • Fra matavfall og gjødsel til de beste tomater, Ivar Hagemoen, daglig leder, Reklima
  • Restråstoff fra fjærkre blir høykvalitetsprotein, Morten Sollerud, daglig leder Norilia
  • Insekter – den nye proteinkilden, Hege Rivedal Ødegaard, direktør kvalitet, utvikling og bærekraft, Denofa
  • Urban farming, Trine Hvoslef Eide, professor, NMBU

Panelsamtale: Ombruk av råvarer for økt matsikkerhet

Deltakere: Ivar Hagemoen, Morten Sollerud, Hege Rivedal Ødegaard, Trine Hvoslef Eide
Moderator: Tina Wågønes, NCCE

              

Se opptak fra Den Store Sirkulærkonferansen her: Opptak fra konferansen

SAMMEN fremskynder vi omstillingen til en sirkulær økonomi

7. juni samlet Cnytt.no, Circular Norway og vi i Norsk Senter for Sirkulær Økonomi bedrifter, organisasjoner, politikere m.fl. til en konferanse med fokus på siste nytt innen sirkulærøkonomi!

Formålet med Den Store Sirkulærkonferansen er å inspirere, motivere og dele kunnskap som bidrar til å fremskynde omstillingen til en sirkulær økonomi for industri, bedrifter og kommuner i Norge.

Årets konferanse ble arrangert i samarbeid med Oslo kommune ved Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo (REG).

Se bilder fra konferansen her:

Den Store Sirkulærkonferansen i bilder

 

Onsdag 1. juni var Norsk Senter for Sirkulær Økonomi invitert til å delta på klimaverksted for næringslivet i Drammen kommune. Det ble arrangert i det nye bygget SporX som er bygget i lokalt, norskprodusert og miljøvennlig massivtre.

På klimaverkstedet deltok både lokale bedrifter, næringsutvikling og ansatte i kommunen med innspill til utviklingen av kommunens nye klimastrategi, som etter planen skal være klar i løpet av året 2022.

Benedikte Bekkevold Hansen fra NCCE var en av innlederne på programmet. Hun snakket om hva sirkulærøkonomi er, og hvilke muligheter for verdiskapning og utvikling som ligger i sirkulære forretningsmodeller og sirkulær tankegang. Forsamlingen fikk blant annet høre om hvordan det er viktig å løfte blikket oppover i avfallspyramiden, skal vi lykkes med sirkulærøkonomi i et samfunnsperspektiv. Forbrukerne (altså hver enkelt av oss) blir en av de viktigste brikkene i denne utviklingen.

Vi takker for muligheten til å delta, og heier på våre medlemmer som Drammen kommune når de setter ambisiøse og fremtidsrettede mål!

 

Foto: Drammen kommune