Sirkelfrokost: Jordhelse - NCCE
NCCE
Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Sirkelfrokost: Jordhelse

13.november 2024 08:30 09:30

Velkommen til
Sirkelfrokost: Jordhelse!

Dato: 13.11.2024
Tid: 08:30 – 09:30
Sted: Teams

Hvem skal vi høre?

Erik J. Joner:

Erik er mikrobiolog og jobber til daglig på NIBIO med miljøgifter i jord. En omflakkende forskertilværelse har gitt ham allsidig erfaring med alt fra kompost og biokull til miljøgifter og mikroplast, og deres effekter på jord, jordorganismer og planter. Han har også engasjert seg i urbant landbruk og kvaliteten av jorda man finner i hager, parseller og på grønne tak.

Bjørnar Bjelland:

Bjørnar Bjelland driver eget konsulentfirma, Grønn Næringskompetanse. Han har blant annet arbeidet for Reklima siden 2015. Bjørnar er i dag innleid prosjektleder for NCCE med prosjektledelse for Living Lab-initiativet. Han skal snakke om jordhelsesatsningen i Vestfold, Oslofjorden Living Lab-konsortiet og arbeid med EU-søknad.

Trond Lund:

Trond Lund er ansvarlig for forretningsutvikling i N2 Applied, som har utviklet en teknologi for å lage gjødsel lokalt på gården, ved å bruke strøm, luft og husdyrgjødsel. Han skal snakke om viktigheten av å utnytte husdyrgjødsla for å hindre overgjødsling og å sikre økt karboninnhold i jorda. Kan man få til økt sirkularitet i matproduksjonen og hvordan bidrar / hindrer reguleringer dette?

Ida Marie Ruud Stemmedalen:

Ida Marie er daglig leder i Rakkestad Næringsråd (RNR). RNR er prosjekteier for et interkommunalt 3-årig Jordhelseprosjekt. Hun skal snakke om: Hvordan bidra til at flere bønder blir bedre kjent med egen jord? En stor andel av små og mellomstore bønder i Rakkestad kjører årshjulet på repeat – etter mal fra forrige generasjon. Vi ser at kunnskapen om egen jord, om status på mark og mikroorganismer – den er synkende. Hva forteller egentlig ugrasset oss om jorda vår? Her ville et stort “Vi “bidra: Resultatet ble et 3-årlig prosjekt, 3 kommuner, 3 bondelag og hundrevis av deltakere. Målet? At flere bønder har fått økt interesse for hvordan matjorda fungerer og jobber for å forbedre resultater i egen drift.