– Vi er anleggsbransjens svar på panteautomaten, sier daglig leder Trond Sørensen i Massebalanse Norge AS.  Hvert år renser de 350.000 tonn gravemasser som dermed kan brukes på nytt i stedet for å havne på et deponi. Selskapet ønsker å være med i et fellesskap med sirkulær tankegang, og er nytt NCCE-medlem.

Massebalanse Norge AS er et selskap i TW Gruppen AS. Og ideen om å rense gravemassene oppsto i moderselskapet, som fra før jobbet med bærekraft og nullutslipp, blant annet ved å bruke bare elektriske lastebiler.

Daglig leder Trond Sørensen i Massebalanse Norge AS.

 – Tom Wilhelmsen hadde en visjon om denne løsningen. Konsernet håndterte mye tonnasje selv, og vi så at dette gikk til deponier og lineære løsninger. Dette ønsket vi å gjøre noe med. Tanken er at du skal kunne levere forurensede masser og få rene masser tilbake, sier daglig leder Trond Sørensen.

Nye løsninger og bruk av ny teknologi gir massene et nytt og lengre liv.

Vaskeanlegg

Gjenvinningsprosessen i vaskeanlegget starter når de forurensede massene kommer inn.

 – Massene går gjennom et høyteknologisk renseanlegg med vann på høyt trykk som skyller dem. Forurensningen vaskes bort og kommer ut i slammet. De behandlede, rene massene siktes og splittes gjennom anlegget til ulike fraksjoner som byggenæringen ønsker, og vaskes det antall ganger som trengs utfra størrelse. Slammet blir også renset. I tillegg renser vi vannet i et vannrenseanlegg. Når massene er renset er det på lik linje med ny stein. Resultatet er at over 80 prosent av massene blir gjenvunnet, sier Sørensen.

Lukket system

Anlegget som renser massene ligger på Disenå i Sør-Odal og ble bygget i 2022. I 2023 kom det skikkelig i drift. Nå tar Massebalanse Norge AS imot masser fra andre entreprenører i tillegg til massene de håndterer selv. Til sammen er det 350.000 tonn masse som blir renset hvert år.

– Vi har jobbet iherdig med å få anlegget til å bli som vi ville slik at vi kan stå inne for kvaliteten. Vi bruker en løsning som er ny i Norge, men som har vært brukt ute i Europa i flere år. Det som skiller oss fra andre er at vi har et lukket system slik at vi tar hånd om vannet, og renser det. Analysene viser at alt er rent, sier han.

Se film her:

Må snu anleggsbransjens tankegang

Bedriften store prosjekter gående i Oslo kommune, og har i tillegg fått masser fra området mellom Oslo og Lillehammer.

 – Vi ønsker å øke volumet, og har kapasitet til det. Det som er problemet for oss er at vi er tidlig ute med denne tankegangen. Mange har ikke snudd ennå. På byggeplasser tar man hensyn til avfallet, men ikke til massene. Den lineære løsningen med å legge de forurensede massene på deponi og skyve på problemet til neste generasjon, må vi slutte med. Norsk byggenæring må ta et større ansvar på overskuddsmassene, fastslår han.

 – Målgruppen vår er stat, kommuner, entreprenører og byggherrer – alle som har masser. Vi ønsker vi å vise at det er mulig å gjenvinne gravemasse også, sier han.

Ønsker et sirkulært fellesskap

Dette ønsket om å få ut budskapet og å endre folks tankegang, er også en drivkraft bak at Massebalanse Norge AS nå er nytt medlem i NCCE.

 – Vi ønsker å være med i en klynge hvor vi kan snakke om det sirkulære, og ha et fellesskap hvor alle tenker likt om sirkulær økonomi. Et sted hvor vi ikke hele tiden trenger å forsvare løsningen med fordeler og ulemper. I tillegg ønsker vi å jobbe med andre som jobber, og har jobbet, med de samme problemstillingene, blant annet den politiske siden av saken. Vi ønsker å få bistand til å jobbe sirkulært, sier Trond Sørensen.

Følg Massebalanse Norge AS her:

Nettside

LinkedIn

Facebook