NCCE har i samarbeid med næringshagene i Buskerud, Hallingdal og Østfold lagt grunnlag for utvikling av sirkulære produkter og verdikjeder i regionen som tidligere var kjent som Viken.
Overgangen fra en lineær til en sirkulær økonomi er en nødvendig endring for å sikre bærekraftig ressursforvaltning. Mens større selskaper ofte leder an i slike initiativ, har også små og mellomstore bedrifter (SMB-er) i distriktene et betydelig potensial for å adoptere sirkulære praksiser. Prosjektet «Sirkulærøkonomi i distriktsnæringslivet» har som mål å bygge bro over denne kløften ved å øke forståelsen for sirkulære forretningsmodeller i distriktsnæringslivet i Viken.
I samarbeid med næringshagene i tidligere Viken skal NCCE (Norsk Senter for Sirkulærøkonomi) drive en felles innsats for å øke sirkulariteten ved å engasjere regionale SMB-er i et opplæring- og utviklingsprogram. Dette initiativet bygger på et voksende behov for å sikre at alle deler av samfunnet, spesielt næringslivet i distriktene, får verktøyene de trenger for å delta i den globale omstillingen mot en mer sirkulær økonomi.
Prosjektmål og tilnærming
Hovedmålet med prosjektet er å øke kompetansen og kapasiteten hos SMB-er i distriktene i Viken for å tilpasse seg sirkulære forretningsmodeller. Ved å fokusere på kartlegging av ressursstrømmer og samarbeidsmuligheter, skal prosjektet hjelpe bedrifter med å se potensialet i å gjenbruke materialer og redusere avfall. En sentral del av prosjektet er å identifisere eksisterende ressursstrømmer, slik at bedriftene kan utforske synergier og utvikle nye forretningsmuligheter basert på sidestrømmer som ellers ville blitt betraktet som avfall.
– Vi ser at det skjer mye på bærekraft og sirkulærøkonomi og næringshagene ønsker å bistå bedriftene våre med overgangen til sirkulære produkter og verdikjeder, slik at vi kan fortsette den gode satsingen vi har med å bygge varige arbeidsplasser i regionen, sier Hilde Søraas Grønhovd, prosjektansvarlig i Buskerud Næringshage.
Samarbeid på tvers av regioner
Det som gjør dette initiativet unikt er den samarbeidsbaserte tilnærmingen på tvers av tre næringshager: Buskerud Næringshage, Hallingdal Næringshage og Næringshagen Østfold. Sammen dekker disse tre næringshagene et stort geografisk område og har til sammen 19 ansatte som støtter over 160 målbedrifter. Kombinert med NCCEs kompetanse, skapes det et økosystem som fremmer kunnskapsdeling og samarbeid på tvers av sektorer. Dette øker sjansen for å identifisere ressursstrømmer som kan deles og optimaliseres mellom flere bedrifter.
I samarbeid med næringshagene ble det utviklet et spennende program, hvor prosjektet er strukturert rundt en rekke workshops, studieturer og ressurskartleggingsøkter, designet for å gi deltakerne de nødvendige ferdighetene for å integrere sirkulære økonomipraksiser i driften. De viktigste leveransene inkluderer:
- Kompetanseheving blant rundt 20 rådgivere i næringshagene.
- Kompetanseheving av SMB’er i regionen
- Videreutvikling av et ressurskartleggingsverktøy og utnyttelse av NCCEs digitale ressursbank som gjør det mulig for bedrifter å dele ikke-jomfruelige materialer på tvers av regionen, og på denne måten fremme innovasjon og redusere avfallsmengdene.
- Arbeidsverksted som adresserer konkrete utfordringer og muligheter hos bedriftene.
Fremoverlente bedrifter i regionen har bidratt med sin kunnskap og sine erfaringer gjennom hele programmet. Næringshagene, sammen med NCCE, har skapt en unik arena for dialog og erfaringsdeling, hvor aktørene sammen utforsker sirkulære utviklingsmuligheter og barrierer i sin region og bransje.
Skape nye forretningsmuligheter
En viktig del av prosjektet er fokuset på praktisk anvendelse. Ved å identifisere og matche ressursstrømmer mellom bedrifter, legger prosjektet til rette for konkret samarbeid, der én bedrifts avfall kan bli en annen bedrifts ressurs. Dette bidrar ikke bare til bærekraft, men kan også redusere kostnader og skape nye inntektsstrømmer for de deltakende bedriftene.
Programmet vil også hjelpe bedriftene med å identifisere barrierer som logistikkutfordringer og regulatoriske hindre, som tidligere har begrenset bedrifter fra å ta i bruk sirkulære løsninger. Gjennom kompetansebyggende tiltak og målrettede workshops vil prosjektet åpne øynene for de konkurransefordelene og forretningsmulighetene som sirkulære løsninger kan gi.
Varig innvirkning
Ved prosjektslutt forventes det at minst 60 SMB-er i distriktene i Viken har økt sin kunnskap og kapasitet for å implementere sirkulære praksiser. Med et testet og verifisert ressurskartleggingsverktøy vil disse bedriftene være bedre rustet til å redusere avfall, kutte kostnader og bidra til regionale og nasjonale bærekraftsmål. Prosjektets suksess vil også legge grunnlaget for langsiktig samarbeid, som gjør det mulig for distriktsbedrifter i Norge å konkurrere på en global skala i en tid der bærekraft blir en stadig viktigere driver for alle industrier.