Sarpsborg kommune er blitt medlem i NCCE. Kommunen jobber med sirkulær økonomi på flere måter, og vil bidra til grønne arbeidsplasser og å hjelpe flere bedrifter med å sette i gang sirkulære prosjekter.
Sarpsborg er en av landets eldste byer, grunnlagt i 1016, og Norges første hovedstad. Kommunen har stolte industritradisjoner som strekker seg helt tilbake til sagbrukstiden på 1600-tallet. Den gang, som nå, danner Sarpsfossen livsgrunnlaget for avansert prosessindustri basert på grønn, fornybar energi. Men de siste 30 årene har forsknings- og utviklingsarbeid i verdenstoppen vært vel så avgjørende. Sarpsborgsamfunnet kan, og forstår verdien av, å ha et levende, konkurranse- og omstillingsdyktig næringsliv.
Satser på sirkulær økonomi
– Vi ser sirkulær økonomi som en fantastisk mulighet til å kombinere bærekraft og næringsutvikling. Det handler om å redusere ressursbruken, minimere avfall og samtidig ivareta behovet for økonomisk vekst. I tillegg er det viktig for oss å bidra til grønne arbeidsplasser og gjøre det enklere for bedrifter å satse på miljøvennlige løsninger, sier Inge Michael Bilet, seniorrådgiver næringsutvikling i Virksomhet plan og samfunnsutvikling i Sarpsborg kommune.
Han sier at kommunen jobber med sirkulær økonomi på flere måter.
– For eksempel samarbeider vi med lokale bedrifter for å hjelpe dem med å finne nye, sirkulære forretningsmodeller. Vi har også interne prosjekter innen avfallshåndtering, der vi fokuserer på gjenvinning og gjenbruk. I tillegg deltar vi i Partnerskap for næringsutvikling i Østfold som setter sirkulær økonomi høyt på agendaen. Vi støtter også innovasjon gjennom initiativer som SPIN Innovasjonshuset, sier Bilet.
Vil bygge kompetanse
– Har dere flere planer innenfor sirkulær økonomi eller grønn næringsutvikling fremover?
– Vi ønsker også å hjelpe flere bedrifter i Sarpsborg med å sette i gang sirkulære prosjekter og teste ut nye løsninger, for eksempel innen industri, bygg og gjenbruk av materialer. Dessuten ønsker vi å bygge opp kompetansen i kommunen og skape mer bevissthet rundt temaet. Vi tror at vi har mye å lære av medlemmene i NCCE og ønsker at næringslivet i Sarpsborg skal bli introdusert til nye sirkulære løsninger, sier han.
Samarbeid og kompetanseutveksling
Flere av NCCEs medlemmer hører hjemme i Sarpsborg. Nå er også kommunen blitt medlem.
– Vi gleder oss over å være en del av NCCEs nettverk! Det gir oss muligheten til å lære av andre, få gode ideer og kanskje starte samarbeid om nye prosjekter. Samtidig håper vi å bidra med erfaringer fra Sarpsborg næringsliv og være med på å bygge en sterkere kultur for sirkulær økonomi både lokalt og regionalt. For oss handler det om å skape noe sammen med andre – og det ser vi frem til! sier Inge Michael Bilet.
Følg Sarpsborg kommune her: