Pungdom UB har skapt en ungdomsbedrift av ideen om å bruke sjøpunghotell til å rense Oslofjorden, samtidig som de engasjerer ungdom gjennom miljøgruppen Pungdommen og bevisstgjør om fjordens problemer. Nå deltar de i Europamesterskapet for ungdomsbedrifter på Sicilia 2. – 5. juli.

NCCE heier på fremtidens sirkulære helter! En av dem er Pungdom UB fra Elvebakken videregående skole i Oslo. Ungdomsbedriften ble kåret til Norges Beste Ungdomsbedrift i nasjonalmesterskapet 2024 hos Ungt Entreprenørskap i mai.

Senere i mai vant de også den prestisjefylte internasjonale konkurransen Euronext Blue Innovation Award, i regi av JA Europe. Les mer om det her.

Sjøpunghotell

Ungdomsbedriften jobber for å redde Oslofjorden. Utslipp fra har satt økosystemene i fjorden i fare. Pungdom UB presenterer en løsning på de økte nivåene av nitrogen og næringssalter i fjorden gjennom å sette ut filtrerende sjøpunghotell for sjøpungarten ciona intestinalis. Sjøpunghotellene filtrerer vannet, før de høstes og gjenbrukes. Ungdomsbedriften fokuserer på en bærekraftig, sirkulær økonomi.

I tillegg har Pungdom UB dannet miljøgruppen Pungdommen som gjennomfører miljøaksjoner som strandrydding og sjøpungverksted, og som jobber med å øke oppmerksomheten rundt det som skjer i Oslofjorden.

Les mer om Pungdom UB på nettsiden deres.

Vant NM i Ung Bedrift

«Årets vinner av NM i Ung Bedrift har blåst juryen av banen, både med sitt faglige og sosiale grunnarbeid. Ideen deres enkel og bærekraftig, skalerbar og ikke minst genial. De løser en gigantisk miljømessig utfordring på en innovativ måte, og har allerede bevist at de klarer å mobilisere, skape engasjement og tjene penger samtidig. En samlet jury håper inderlig at de lykkes», skrev juryen i sin begrunnelse.

Les mer og se andre prisvinnere i pressemelding fra Ungt Entreprenørskap.

Bærekraftspris

Pungdom, som består av Hedda Aarhus, Katie Chen, Celine Lunde Harsem, Francis Ambrose Des Bouverie og Theodor Strøm-Thrane, vant også flere andre priser i mesterskapet, blant annet Bærekraftprisen. «Som det er kjent, har Oslofjorden store bærekraftutfordringer i dag. Imidlertid tilbyr denne ungdomsbedriften konkrete løsninger på dette. Alle tre dimensjoner av bærekraftkonseptet er svært godt ivaretatt, og det er klart for juryen at bedriften har tenkt på FNs bærekraftsmål sitt motto, ‘leave no one behind.’ Denne bedriften engasjerer lokalsamfunnet til å bidra fordi det er sammen vi finner de gode bærekraftige løsningene. Vinneren møter tydelig kriteriene for prisen, og vi ser frem til å følge denne ungdomsbedriftens reise videre», skrev juryen.

Fra scenen uttrykte de nye nasjonale mesterne stor tilfredshet og nevnte at de har lagt ned mye hardt arbeid mot nasjonalmesterskapet i Ungt Entreprenørskap. De sa også at de ikke forventet å vinne den mest prestisjefylte prisen siden nivået blant alle ungdomsbedriftene var veldig høyt.

Følg Pungdom i Italia her.