August, 2018 - NCCE
NCCE

Arendalsuka er en årlig nasjonal arena hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og folk, for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid (arendalsuka.no).

«Det grønne skifterommet for Norsk Sirkulær Økonomi».

Onsdag morgen, på Arendalsuka, inviterte Circular Norway alle med interesse for sirkulær økonomi til frokost og innlegg. Cathrine Barth innledet med å fortelle om endringen hun opplevde fra etableringen sommeren 2017 og til nå. I 2017 var sirkulær økonomi nokså sjeldent nevnt og ennå sjeldnere et fokusområde hos virksomheter, mens i dag viser stadig flere interesse og noen er godt i gang med endringsprosesser. Barth ga så ordet videre til Sonny Kapoor, daglig leder Re-Define fra Young Global leader, WEF. Han hevdet at 90% av økonomien ikke er sirkulær, mens at det her er store muligheter – muligheter for en bærekraftig framtid, men også for økonomisk vekst og arbeidsplassutvikling. «Fremtiden er sirkulær», avsluttet han.

Kristoffer Hvidsteen, Sustainability Lead Nordics, Accenture Strategy var neste ut. Han hadde lang fartstid med å jobbe med å spre forståelse for mulighetene som ligger i å gå fra en lineær verdikjede til en sirkulær. Han viste til eksempler på bedrifter som har grepet muligheter: VIGGA med sin business med abonnementsløsning på babyklær og Spotify med sin verden av musikk. Hvidtsteen hevdet at bedrifter som ikke endrer seg vil bli forbigått av andre innovative aktører og oppfordret alle til å kartlegge mulighetene i egen bedrift.

En rød tråd på morgenen var at et fokus på at sirkulær økonomi vil bidra til å skape et bærekraftig velferdssamfunn. Videre ble det flere ganger nevnt at bedrifter og organisasjoner må se på de økonomiske mulighetene for å lykkes. Det å drive frem det grønne skifte og skape incentiver for å stimulere sirkulærøkonomi i næringslivet er avgjørende for å sikre grønn konkurransekraft.

Debatt om sirkulær økonomi. Anne Solgaard, daglig leder Circular Norway, inviterte med seg Vibeke Hammer Madsen, Administrerende direktør i Virke Christine Lundberg Larsen, Administrerende Direktør i Regnskap Norge og Jan Gabor, Markedssjef hos Mo Industripark.

Oppsummert fra innleggene og debatten var et selskaper bør kartlegge mulighetene innen sirkulær økonomi og bevare verdien av materialer så lenge som mulig gjennom systemoptimalisering med ny teknologi, reparasjon, resirkulering, gjenbruk, og oppgradering.

Alle bedrifter og alle forbrukere kan bidra. Virksomheter kan påvirke både leverandører, kunder og andre. Et samspill her blir avgjørende for suksess.

 

 

FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Verden har satt seg 17 felles mål:

  1. Utrydde alle former for fattigdom i hele verden
  2. Utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk
  3. Sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder
  4. Sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle
  5. Oppnå likestilling og styrke jenters og kvinners stilling
  6. Sikre bærekraftig vannforvaltning og tilgang til vann og gode sanitærforhold for alle
  7. Sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris
  8. Fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle
  9. Bygge robust infrastruktur, fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering og bidra til innovasjon
  10. Redusere ulikhet i og mellom land
  11. Gjøre byer og bosettinger inkluderende, trygge, motstandsdyktige og bærekraftige
  12. Sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre
  13. Handle umiddelbart for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem
  14. Bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling
  15. Beskytte, gjenopprette og fremme bærekraftig bruk av økosystemer, sikre bærekraftig skogforvaltning, bekjempe ørkenspredning, stanse og reversere landforringelse samt stanse tap av artsmangfol
  16. Fremme fredelige og inkluderende samfunn for bærekraftig utvikling, sørge for tilgang til rettsvern for alle og bygge velfungerende, ansvarlige og inkluderende institusjoner på alle nivåer
  17. Styrke gjennomføringsmidlene og fornye globale partnerskap for bærekraftig utvikling

 

NSSØ bidrar – med fokus på sirkulær økonomi

NSSØ tilbyr rådgivning til virksomheter som vil arbeide med sirkulær økonomi. En utvikling i retning av en sirkulær økonomi og et grønt skifte vil støtte opp under FNs bærekraftsmål #12 om bærekraftig produksjon og forbruk. Målet lyder «sikre bærekraftig forbruks- og produksjonsmønstre» som inngår i arbeidet. Vårt fokus er å bidra til at ressurser blir utnyttet på en slik måte at de gir samfunnet høyest mulig verdi og nytte lengst mulig. Dette kan oppnås gjennom eksempelvis design for forlenget levetid, økt ombruk, reparasjon, oppgradering og materialgjenvinning i et kretsløp hvor færrest mulig ressurser går tapt.

 

Regjeringen vil legge til rette for en sirkulær økonomi

Regjeringen vil arbeide for et styrket marked for sekundære råvarer i samarbeid med industri og avfallsbransjen. De vil videreutvikle og tydeliggjøre regelverket for å øke nyttig og miljøforsvarlig bruk av avfall og lett forurensede masser. Videre vil de øke materialgjenvinning, utrede krav om utsortering av våtorganisk avfall og plast, og vurdere utvidet produsentansvar for flere avfallstyper.

 

Norway's biggest circular economy cluster

FNs bærekraftsmål 17 vektlegger behovet for nye og sterke partnerskap. Vi i NSSØ skal bidra til samspill mellom industri, øvrig næringsliv, myndigheter, og sivilsamfunnet.