May, 2020 - NCCE
NCCE

I juni 2019 ble det klart at Oslofjordfondet ville støtte FREVAR KF, eier og driver av Fredrikstad kommunes prosessanlegg for avløpsrensing, vannproduksjon, energigjenvinning og avfallshåndtering, med 4 millioner til prosjektet «Bærekraftig innovasjon gjennom industriell symbiose».

– Prosjektet skal sikre at ressursene i et avgrenset område blir utnyttet mest mulig effektivt, sier Hanne Lerche Raadal, Forskningssjef i Østfoldforskning.

På bildet: Hanne Lerche Raadal, prosjektleder for prosjektet.

Forskningsprosjektet skal sikre at alle material- og energiressurser i Øra-området, utenfor Fredrikstad, blir utnyttet mest mulig effektivt og at virksomhetene samlet i Øra-området blir tilnærmet klimanøytrale gjennom økt samhandling mellom bedriftene og virksomhetene i området (industriell symbiose).
Det har siden oppstart i 2019 vært jobbet med å kartlegge mulighetene for optimal ressursutnyttelse både innenfor de enkelte bedriftene som er involverte, og gjennom nettverk mellom bedriftene.

Mange involverte

I tillegg til FREVAR, er Østfoldforskning, Norsk Senter for Sirkulær Økonomi, Borg Havn IKS, Kronos Titan AS, Metallco Stene AS, Fredrikstad kommune, Høgskolen i Østfold, Eyde-klyngen, Dansk Symbiosecenter og Sotenäs Symbioscentrum partnere i prosjektet. Og utover det er flere andre bedrifter på Øra Industriområde og i nærregionen involvert.

Forskning og utvikling

Hanne Lerche Raadal, Forskningssjef i Østfoldforskning, er prosjektleder i prosjektet og deler status:

– Vi er godt i gang. Det har vært sendt ut en spørreundersøkelse til et utvalg på ca. 30 bedrifter på Øra Industriområde, for å få oversikt over avfalls- og restprodukter, energibruk, vannforbruk og krav til kvalitet på vannet. Utover dette er det definert to innovasjonscase som det skal jobbes videre med sammen med konkrete bedrifter.
Utviklingen av råvarebanken -databaseløsning for ressurseffektivitet – inngår også i dette prosjektet.

Klimanøytralt industriområde

Gjennom utvikling og realisering av løsninger for industriell symbiose vil prosjektet forsterke utviklingen på Øra og sikre optimal ressursutnyttelse basert på samhandling mellom privat og offentlig virksomhet og forskningsmiljøer.

Prosjektet vil bidra til å gjøre industriområdet Øra klimanøytralt.

 

Hva er industriell symbiose?

Industriell symbiose er en strategi for å oppnå en sirkulær økonomi, gjennom at bedrifter/virksomheter innenfor et geografisk avgrenset område samarbeider om bruk av ressurser som eksempelvis materialer, energi, vann og/eller bi-produkter. Gjennom at ressursene utnyttes i et kaskadeprinsipp, fra høyeste til stadig lavere krav til kvalitet, kan bedrifter utnytte både energi, vann og mange materialer med en høy grad av ressurseffektivitet.
Kilde: Østfoldforskning

I samarbeid med flere av medlemsbedriftene i NCCE, deriblant COWI, jobber vi med å etablere en råvarebank med hovedvekt på restprodukter. Målet med råvarebanken er 1) bedre utnyttelse av restprodukter, slik at det blant annet går mindre til forbrenning og deponi, 2) reduserte kostnader, og 3) å skape nye forretningsmuligheter.

Markedsplass for restprodukter/overskuddsressurser

NCCE skal være bindeleddet mellom virksomheter som ser muligheter for bedre utnyttelse av restprodukter. Vellykket verdiskaping avhenger av gode prosesser og informasjon, og her finnes allerede et unikt samarbeid i miljøet rundt Øra Industriområde. Den gode dialogen bedriftene imellom er på plass, og prosjekter som «Sustainable innovation through industrial symbiosis» viser stort potensiale og interesse for samarbeid rundt økt bruk av restprodukter.

Samarbeid med studenter ved Høyskolen i Østfold

Som et trinn i prosessen har studentene Malene Liavaag, Julie Karine Schmidt Solberg og Desiree Suther ved Høgskolen i Østfold, utviklet en prototype på ressursbanken. I dialog med blant annet Gyproc og Stene Stål Gjenvinning har de levert en teknisk løsning som sin Bachelor oppgave.

I ressursbanken kan man søke opp ulike typer restprodukter og deres egenskaper, lokasjon etc. Bacheloroppgaven skal leveres 8. juni, og vi gleder oss til å se det ferdige resultatet, og å bruke det som en viktig del for videre fremdrift i prosjektet.

Julie Karine Schmidt Solberg
Desirée Suther
Malene Liavaag

Nytt medlem: EFØY AS

EFØY utvikler en termisk våtdrakt basert på en ny type komposittmateriale.

Det nystartede firmaet springer ut fra NTNUs Entreprenørskole og består av gründerne Celine Sandberg og Mia Lindbäck, som sammen dyrker lidenskapene vannsport og komposittmaterialer.

EFØY skal utvikle en ny termisk teknologi som muliggjør en våtdrakt som er varm som en vinterdrakt, samtidig som den er tynn og fleksibel som en sommerdrakt. Brukere av våtdrakter velger i dag ofte å fryse i de tynnere våtdraktene slik at de kan bevege seg fritt.

Bærekraftig alternativ

EFØY arbeider nå med utvikling og testing av en prototype, hvor materialvalget er resirkulerbart. Våtdrakten vil bl.a. bestå av polyester og fleece fra resirkulert plast, og firmaet jobber for at alle deres våtdrakter kan leveres inn i et pantesystem.

– Vi synes det er kjempespennende å bli medlem i Norsk Senter for Sirkulær Økonomi. Fra første samtale har vi følt oss veldig godt tatt i mot. Vi gleder oss til å utforske både nettverket og kompetansen NCCE har gitt oss tilgang til, sier Celine Sandberg, CO-founder, EFØY AS

Les mer på EFØY sine hjemmesider: www.efoytech.no

Mia Lindbäck
Celine Sandberg
Celine Sandberg

 

 

NCCEs første heldigitale SirkelTREFF var på tema Miljø- og avfallsrett. Under følger en oppsummering av innleggene, link til presentasjonene som ble holdt, samt kontaktinformasjon til foredragsholdere.

Nye reguleringer, økte myndighetskrav og miljørettslige problemstillinger

v/Arne Sekkelsten og Elise Johansen (LEX Advokater)

Lex advokater bistår næringslivet med miljørettslige spørsmål, herunder konkrete tvister, myndighetskrav og reguleringer. Advokatene kan også benyttes til omstillingsprosesser, og som rådgivere for å forberede bedriftene på det «grønne skiftet».

Vedlagt er presentasjonen: LexAdvokater hos NCCE

For spørsmål og mer innsikt, ta kontakt: https://lexadvokater.no/advokatene/

Oversikt over status for CCS i Norge i dag

v/Jørn A. Uggerud (Partner, Advokatfirmaet Hjort DA)

Advokatfirmaet Hjort bistår i flere prosjekter innenfor CCS, bl.a. på avtaleverk, statsstøtte og anskaffelser. Northern Lights (Equinor, Total, Shell), Teknologisenteret på Mongstad (TCM) og Gassnova/CLIMIT er eksempler på samarbeid.
Det er i dag knyttet noe usikkerhet til i hvilken utstrekning – og i så fall hvordan  – støtte fra EU (som ikke anses som statstøtte, for eksempel fra EUs innovasjonsfond) skal samordnes med nasjonal støtte, for eksempel fra Climit Demo eller Enova. Det er i den sammenheng også noe usikkerhet mht om rekkefølgen på søknadene kan spille inn (altså om en søker nasjonal støtte først og deretter EU støtte, eller motsatt).
 
Advokater fra Hjort har jobbet med å navigere problemstillingen, bl.a. med Borg CO2-prosjektet, og Jørn ga status og reflekterte rundt hvordan regelverket er ment å forstås.
Det er godt samarbeid for å avdekke hvordan regelverket fungerer. Samtidig vil disse erfaringene bane vei for selskapene som kommer etter.

Fra avfall til produkt i EUs regelverk

v/Einar Bratteng

I det øyeblikket avfall «transformeres» til produkt oppstår en rekke spørsmål. Får man lov til å bruke avfallsproduktet som tenkt? Økt fokus på sirkulærøkonomi vil føre til et press for nye muligheter og markeder for avfallsbaserte produkter og råvarer. Dette vil skape konflikter mellom ønsket om gjenvinning på den ene siden, og eksisterende produkt- og miljøstandarder på den andre siden.

Vedlagt er presentasjonen: Avfallsrett Einar Bratteng

Er du interessert i å gå dypere i tema med Einar, ta kontakt med oss.

Refleksjoner rundt miljø og bedrifters samfunnsansvar

v/elever ved Fredrik II

Elevene har tatt for seg miljørett, og hvilket klimansvar bedrifter som etablerer seg i Fredrikstad bør ta. De fikk ikke presentert selv denne gangen, men har oversendt en presentasjon av deres arbeid.

For å høre og lese deres tanker, se presentasjonen deres her: Miljørett_F2

 

Tusen takk til alle som bidro og deltok på sirkelTREFF!

Velkommen til første nummer av NCCEs medlemsmagasin: SirkelNYTT

Vårt mål med magasinet har vært å få frem bredden i kompetanse og initiativ blant våre medlemmer og i regionen. Det synes vi absolutt vi har fått til! Magasinet løfter frem mange av de beste prosjektene og gevinstene ved overgangen til sirkulærøkonomien i Norge.

Profilere våre medlemmer

Tusen takk til alle våre medlemmer som har inspirert og vært positive til å dele sine prosjekter og innspill med oss. Vi håper at magasinet vil gjøre det enkelt for våre medlemmer å vise frem hvordan dere jobber innenfor sirkulærøkonomien. I tillegg til linken under, hvor man kan bla i magasinet, vil vi også legge artiklene ut enkeltvis på våre nettsider, og vi vil også trykke opp magasinet i fysiske eksemplarer som vi vil dele ut til medlemmer og til andre interessenter.

Vi gleder oss til magasin#2, hvor vi skal få med oss alt det vi ikke fikk plass til i første nummer, bli kjent med nye prosjekter og nye medlemmer, etter hvert som NCCE og sirkulærøkonomien vokser.

Sammen skaper vi grønn konkurransekraft.

På bildet: Batterier til gjenvinning. (Foto: Batteriretur) 

I mer enn 25 år har Batteriretur sørget for effektive og sikre løsninger for innsamling og gjenvinning av batterier.

Batteriretur ble etablert i 1993 med formål om å oppfylle kravene til kasserte batterier i avfallsforskriften. Oppdraget er oppfylt, år etter år etter år. I 2006 utvidet EU «Batteridirektivet» til å gjelde alle kategorier batterier.

Dekker hele Norge

Batteriretur samler inn og gjenvinner alle typer batterier fra hele Norge. Helt fra Lindesnes i sør til Norges nordligste punkt Kinnarodden. Ja til og med på Svalbard samler de inn batterier av alle typer.

Myndighetskrav til gjenvinning

Batteriretur, i likhet med andre returselskap, er underlagt strenge krav til hvor mye av materialet i batteriene som skal gjenvinnes. Ifølge avfallsforskriften skal gjenvinningsgraden være minst 65 prosent av blybatterienes gjennomsnittsvekt, minst 75 prosent av nikkel-kadmium-batterienes gjennomsnittsvekt og minst 50 prosent av andre batteriers gjennomsnittsvekt. Batteriretur har avtaler med godkjente gjenvinningsanlegg i Europa og sørger for at alle krav bli møtt.

Kunnskap og kompetanse

Batteriretur deltar i ulike forum og faggrupper i inn- og utland. Den kunnskap og kompetanse de tilegner seg, gjør at de kan legge til rette for en tryggest mulig innsamling og håndtering av kasserte batterier både i dag og for fremtiden. Denne kunnskapen og kompetansen deler de med aktørene som er med i deres innsamlingsordning, enten det er importører eller innsamlere.

Samarbeid med partnere

Batteriretur samarbeider med RENAS og Grønt Punkt Norge, gjennom Returfellesskapet. Returfellesskapet tar seg av retur av emballasje, EE-produkter og batterier over hele landet. Dette retursystemet er spesielt utviklet for å tilby helhetlige løsninger for store og små bedrifter med produsentansvar.

Fokus på innovasjon

Batteriretur er involvert i flere prosjekter for å sikre innovative løsninger i fremtiden.

For mer informasjon se Batteriretur AS sine nettsider: www.batteriretur.no

Det nystartede firmaet EFØY springer ut fra NTNUs Entreprenørskole og utvikler en termisk våtdrakt basert på en ny type komposittmateriale. Den nye teknologien skal holde brukeren varm i vann under 15 grader, i en drakt som er både lettere, tynnere og mer fleksibel enn eksisterende kaldtvannsdrakter på markedet.

Designet for å bli i kretsløpet

Neopren, som er dagens primærmateriale i våtdrakter, er petroleumsbasert, og i tillegg til at materialet ikke er nedbrytbart, krever produksjonsmetoden mye energi. EFØY arbeider nå med utvikling og testing av en prototype, hvor materialvalget er resirkulerbart. Våtdrakten vil bl.a. bestå av polyester og fleece fra resirkulert plast, og firmaet ønsker å sørge for at alle deres våtdrakter kan leveres inn i et pantesystem. Les mer på: www.efoytech.no

 

Ole-Marius Johansen, Hafsil AS

Hafsil AS produserer pulvermetall FerroSilisium (FeSi 15) av meget høy kvalitet, som eksporteres globalt. FeSi 15 brukes hovedsakelig i gjenvinningsindustrien, men også i gruveindustrien. Hafsil har en distribusjonsavtale med et firma i  Tyskland, som håndterer kontakten ut mot kundene. Miljøkravene øker fra år til år, og Hafsil jobber kontinuerlig for å  imøtekomme disse, bl.a. ved å tenke sirkulært. Hafsil ønsker bl.a. å avdekke hvorvidt et av deres avfallsstoffer kan ha et  bruksområde for andre aktører i prosessindustrien.

Les mer på www.hafsil.com

Solberg Industri har et bredt internasjonalt nettverk av leverandører som benyttes for å skape en enklere, bedre og mer  lønnsom hverdag for sine brukere. Brukerne finnes blant annet innen kjemisk teknisk industri, offshore og offentlig  sektor. Solberg Industri har terminalvirksomhet i Fredrikstad og på Karmøy.

Bedriften har jobbet aktivt innen gjenbruk av kjemikalier siden 2002, har gjennomført flere prosjekter innen gjenbruk og jobber aktivt for å finne flere. Totalt fører dette til gjenbruk av nærmere 6000 tonn kjemikalier hvert år.

Les mer på http: www.solbergindustri.no

 

Bildet: Rolf Egil de Flon, daglig leder Acinor.

Acinor AS er et ledende selskap for sikker og miljøvennlig import, salg og distribusjon av kjemiske produkter til bl.a.  prosessindustrien og for produksjon av vannrensingskjemikalier og kunstgjødsel. Acinor har flere kunder som fra sin  produksjon får bi-produkter som er rike på mineraler. Bi-produktene har forskjellige egenskaper som kan brukes mot gjødselproduksjon. Acinor bistår med sin kompetanse om bi-produkter, samt kjennskap til det internasjonale markedet.

Selskapet tilbyr komplette logistikkløsninger for farlig gods i fast eller flytende form, og sørger for sikker frakt av varer fra produsenter i Europa og Asia fram til kunder i Skandinavia.

Les mer på www.acinor.no