January, 2021 - NCCE
NCCE

Byggesektoren står for ca. 30 prosent av de globale klimagassutslippene, hvorav byggevarene utgjør over 80% av utslippene fra sektoren. For å nå våre klimaforpliktelser må vi tenke annerledes rundt vedlikehold og ombruk av bygningsmassen.

NCCE holdt et SirkelTREFF på samme tema for to år siden – hvor er bransjen i dag? På dette SirkelTREFFet kommer nøkkelaktører i byggenæringen med løsninger for en sirkulær byggebransje.

Dato: 27. januar
Tid: kl. 09.00-10.30
Sted: Teams

Program:

  • Introduksjon fra Norsk Senter for Sirkulær Økonomi v/NCCE
  • Vi bygger oss ikke ut av miljøkrisen v/ Pernille Kolstad Heen, Partner i SG Arkitekter
  • En helhetlig ombruksprosess for byggevarer v/ Katja Samara, Leder forretningsutvikling, Loopfront
  • Virkemidler som faktisk virker, v/ COWI AS
  • Oppsummering

 

Pernille Kolstad Heen, Partner i SG Arkitekter

Vi bygger oss ikke ut av miljøkrisen v/ Pernille Kolstad Heen, Partner i SG Arkitekter

Pernille Kolstad Heen, presenterer hvordan SG Arkitekter jobber tverrfaglig for å utvikle bærekraftige bygningsmiljøer, og for å designe avfall ut av bygningens livssyklus, for ny og eksisterende bygningsmasse. Bygg har lang levetid, og er oftest ikke bygget med tanke på gjenbruk, samt at byggevarer og regelverket endres over tid. Pernille viser hvordan samarbeid er nøkkelen til en sirkulær byggebransje.

 

 

Katja Samara, Leder forretningsutvikling, Loopfront

En helhetlig ombruksprosess for byggevarer v/ Katja Samara, Leder forretningsutvikling, Loopfront

Katja Samara presenterer hvordan Loopfront jobber i praksis med å skape en sirkulær byggebransje. Den digitale plattformen sikrer samarbeid mellom aktører innen eiendom, bygg og anlegg og gjør det enklere å bruke byggematerialer om igjen. Vi får bl.a. høre hvordan Loopfront håndterer krav om dokumentasjon, gjeldende regelverk, hva som er viktig å tenke på i kartleggingsarbeid, og om prosjektet «Regionale Ombruksnettverk for byggematerialer».

 

 

 

Virkemidler som faktisk virker, v/ COWI AS

Riving og nybygg gir oftest et klimagassutslipp som nye bygg ikke tjener inn i sin levetid. Rehabilitering og gjenbruk må ligge til grunn når søknad om riving og nybygg skal behandles. COWI gir oss overblikket over dagens virkemidler for økt sirkularitet i bransjen; som krav til design for dekonstruksjon, og DIFI krav, BREEAM poeng og avgiftslettelser for ombruk.

 

 

For spørsmål og påmelding, kontakt: 

mail: natalia.mathisen@ncce.no
tlf: 90746729

Velkommen!

 

Hovedbilde: Max Bohme, Unsplash

Faksimile Fredrikstad Blad 20. januar 21

Øra kan bli hovedsenter for tidenes klimasatsing – med over 1.000 nye arbeidsplasser.

Camilla Brox og Tore Lundestad fra prosjektet Borg CO2 jobber for å fjerne utslipp av klimgasser i regionen. Potensiealet er stort, både for muljøet og industrien.

Vi har alle et ansvar for å iverksette tiltak for å bekjempe klimaendringene og deres innvirkning (FNs bærekraftsmål # 13). Gjennom punkt 31 i 2030 Agenda for bærekraftig utvikling «etterlyses et bredest mulig internasjonalt samarbeid med sikte på å akselerere reduksjonen av globale klimagassutslipp og adressere tilpasning til de negative konsekvensene av klimaendringene».

Siden mai 2019 har Norsk senter for sirkulær økonomi (NCCE) jobbet med Borg CO2, som prosjektleder av mulighetsstudien der de har sett på hva som trengs for å bygge en industriell CCS-klynge på Øra og regionalt. Klyngen har et fangstpotensial på opptil 630.000 tonn CO2 / år, og har mottatt finansiering fra Climit. 630.000 tonn CO2 er mye CO2 som potensielt ikke når atmosfæren … Du kan lese mer om Borg CO2 på: https://www.borgco2.no/ og i artikkelen nedenfor.

Les mer i dagens Fredriksstad Blad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

End of Waste AS (EoW) er navnet på selskapet som vil eie og drive pilotanlegget for pyrolyse/gassifisering med plassering i Denofa’s tidligere vaskehall for lastebiler. Scandi Energy som har eierskapet til prosessen, eier 90 % av EoW. De resterende 10 % eies av NCCE som er tilskuddet gitt av næringsfondet i Fredrikstad Kommune.

NCCE stod som søker for å få denne industrisatsingen i gang på Øra.

Det er betydelig interesse for å teste forskjellige avfallstyper på anlegget. Stort sett er dette avfallstyper som i dag blir lagt på deponi. Flere av våre medlemmer har meldt de ønsker å teste. Anlegget vil være klart til drift mars/april i år.

Scandi Energy har tett kontakt med DenoFa som ønsker å delta i den industrielle utviklingen av prosessen. Med positive  testresultater fra pilotanlegget planlegges det 3 store produksjonslinjer basert på forskjellige typer avfall. Det er en for biomasse som f.eks. skogsavfall, kvist, bark osv, en linje for siste fraksjon fra demontering av biler og isolasjon fra kabler og en linje for plastrelaterte restprodukter som f.eks. plastbåter, vindmøllevinger og annen blandingsplast som ikke lar seg resirkulere på annen måte.

EoW fikk markedsavklaringsmidler fra Innovasjon Norge for å analysere markedsmulighetene for biokull og syntesegass som er produktene som prosessen produserer.

Men når avfallstypen anvendt som råvare ikke er biomasse, er det flere innvendinger mot å kalle sluttproduktet biokull. På engelsk har man et samlebegrep  for kullproduktet som er PCM (Pyrogenic Carbonaceous Materials). Dersom kullproduktet ikke er laget av biomasse har Scandi Energy begynt å kalle det Gjenvinningskull. Biokull og Gjenvinningskull har ulike markeder.

Faksimile Fredrikstad Blad 9. januar 2020

Anlegget vil kunne ha flere interessante synergier med Denofa’s eksisterende virksomhet da de vil være interessert i gassen som produseres, og biokull kan brukes som fôrtilsetning for fisk og dyr, et marked som Denofa allerede er i.

Satsingen på økt industriell aktivitet på Øra er av stor interesse for å kunne øke verdiskapingen, gi flere arbeidsplasser og være en aktiv bidragsyter til det grønne skiftet.

Fredrikstad Blad har omtalt prosjektet 09. januar, les mer:

Fredriksstad Blad – Industrigründere vil starte fabrikk hos Denofa – det kan bety investering på en halv milliard (f-b.no)

Tusen takk til alle som deltok i NCCEs spørreundersøkelse før jul.

Norsk Senter for Sirkulær Økonomi arbeider med de muligheter det ligger i å videreutvikle sirkulær økonomi i praksis for og mellom virksomheter.  Dette ser vi treffer godt og er etterspurt av nettverket.  Over 70% av respondentene ønsker at NCCE bistår med nettverk og hjelp til å komme i kontakt med  nye, mulige samarbeidspartnere. Og 100% ønsker innsikt i konkrete eksempler fra sirkulærøkonomien på våre nettverkstreff.  Mer informasjon om årets sirkelTREFF kommer snart.

Hvordan kan NCCE kan bistå deg og din organisasjon?

I 2021 skal vi fortsette å jobbe for våre medlemmer – vi tar med oss deres svar i vårt felles arbeid for å utvikle grønn konkurransekraft!

 

 

 

Norsk senter for sirkulær økonomi blir i 2021 et fysisk senter – fra 1. januar har vi kontorer i Hydrogenfabrikken i Fredrikstad.

Helt siden senterets begynnelse har NCCE hatt visjoner om et fysisk senter.  Vi gleder oss over å få et fast sted å arbeide og å kunne ta imot våre medlemmer og samarbeidspartnere, skoleklasser og øvrige som er interessert i å lære mer om sirkulærøkonomi!

Vi deler lokaler med Østfold Avfallsortering IKS og End of Waste AS, med kontorplasser, møterom og et konferanserom, hvor vi etterhvert vil holde flere sirkelTREFF.

Vi har ambisjoner om et senter med egen lab, administrering av råvarebank og ansatte som driver med rådgivning – og ser dette som et skritt på veien.

Vår nye adresse er:

Hydrogenfabrikken
Øraveien 2
1630 Gamle Fredrikstad

Velkommen!