April, 2021 - NCCE
NCCE

I det øyeblikket avfall «transformeres» til produkt, oppstår en rekke spørsmål. Får man lov til å bruke avfallsproduktet som tenkt? Økt fokus på sirkulærøkonomi vil føre til et press for nye muligheter og markeder for avfallsbaserte produkter og råvarer. Dette kan skape konflikt mellom ønsket om gjenvinning på den ene siden, og eksisterende produkt- og miljøstandarder på den andre siden.

 

Einar Bratteng, som har lang erfaring fra feltet avfallsrett og bl.a. har skrevet boken «Avfallsrett», har tatt initiativ til en nærings-phd innen avfallsrett: Den sirkulære økonomiens dilemmaer – hvilke rettslige begrensninger foreligger på utnyttelse av avfall til produkter og råvarer i lys av vedtatte politiske mål for gjenvinning av avfall?  Doktorgraden skal synliggjøre tilfeller der det eksisterer et motsetningsforhold mellom det politiske ønsket om økt gjenvinning og reguleringer av bruk av avfall som råvare og produkter. 

 

Nytteverdi for bransjen
Prosjektet vil foregå i samarbeid  med sentrale aktører i avfallsbransjen, og det er totalt 11 bedrifter som er med. En av dem er RENAS, Norges ledende returselskap for elektrisk og elektronisk avfall, og NCCE medlem. De kjenner godt til utfordringene som ligger i regelverket når man skal tenke nytt og sirkulært rundt håndtering av våre felles ressurser.  Les mer på www.renas.no

Doktorgradsstudiet finansieres av Stena Recycling, Returkraft, SAR-gruppen, Norsk Spesialolje, Wergeland-Halsvik, Indus, Lindum, VEAS, Vesar, RENAS, NOAH samt Advokatfirmaet Berngaard. Disse danner et samarbeidsforum som skal gi innspill til Einar Brattengs arbeid, og ikke minst bidra til å identifisere faktiske og potensielle rettslige hindre for å utnytte avfall til råvarer og produkter. Oppstart planlegges over sommeren.

NCCE har i samarbeid med No Waste!, Norsk forening for farlig avfall (NFFA) og Advokatfirmaet Berngaard, bidratt til å dra prosjektet i gang, og vil bistå i videre fremdrift.

 

Av Jon Hermansen

Som nyutdannet ingeniør «havnet» jeg i plastindustrien, som noen ville sagt det. Egentlig havner man ikke noe sted, alt er et valg. Allikevel var ikke plast det materialet jeg hadde sett for meg at jeg skulle bruke resten av mitt yrkesaktive liv på. Med bakgrunn fra maskiner og mekanisk arbeid så jeg egentlig for meg en annen type karriere.

Imidlertid lærte jeg fort at plast kunne brukes til mye mer enn å lage billige leker.

Plast eller polymere materialer benyttes i dag til produkter og deler til både aerospace og inne i menneskekroppen. Materialet fås i en mengde varianter med høy styrke og lett vekt. Den lette vekten bidrar blant annet til at biler, fly og båter blir lettere og bruker mindre drivstoff. Det korroderer mindre og har en stor formbarhet. Men, plast er ikke tre eller metall og må benyttes der hvor det faktisk er det rette valget.

En av plastens fordeler er at det råtner aldri, i hvert fall tar det lang tid. En av plastens store ulemper er også at det råtner aldri..

Min kjære svigerdatter spurte meg en gang om hva jeg syntes om å jobbe i en industri som blir forbundet med mye forurensning.. Et ubehagelig spørsmål, ja men på sin plass. Allikevel mener jeg at det primært ikke er industrien, men menneskene som forsøpler.

Jeg blir like opprørt som andre av å se et hav av plast produkter som flyter rundt. Forsøplingen må opphøre og vi må ha gode løsninger for å gjenvinne materialene. Plast er lett å gjenvinne. For eksempel vil materialet smelte ved ca 250 grader C mens glass til sammenlikning smelter ved over 800 – 1000C. Med andre ord kreves det langt mindre energi. De fleste plaster (men ikke alle) lar seg også lett omdannes til nye produkter.

Kravene til bruk av gjenvunnet plast øker og markedet og forbrukere blir mer bevisst på å benytte produkter av gjenvunnet materiale. Vi må riktignok venne oss til at fargene blir litt mer grumset og at finishen blir noe redusert, men det gjør vel ikke så mye..?

Jon Hermansen, (Foto: Alan MacRae)

Som representant fra Borg Plast-Net (BPN) var jeg med på å starte NCCE i 2017. Det opprinnelige initiativet kom fra Stein Dietrichson, også et BPN medlem.

For BPN var dette en av måtene å ta ansvar og bidra i miljøarbeidet. Dessuten et godt verktøy for å settes fokus på og bidra til å finne løsninger. Ikke alle initiativ blir det noe av, men NCCE har funnet sin plass og fått et godt ankerfeste i bransjen. Dette takket være god og ideologisk innsats fra flere personer.

Innenfor NCCE sitt segment er det mye å jobbe med, men vi er godt i gang. Arbeidet knytter både bedrifter, det offentlige og institusjoner sammen. Vi kjenner hverandre godt og er kollegaer som jobber mot samme mål enten vi heter NCCE, Norsus eller noe annet.

Flere FoU prosjekter er gjennomført og nye er på gang. Sammen med industrien i vårt område er det opparbeidet en betydelig kompetanse som vi må ta vare på og utvikle videre.

Sammen med NCCE sitt øvrige ressursteam bistår jeg gjerne der dere har behov.

https://www.linkedin.com/in/jon-hermansen-9243294b/

 

Har din bedrift behov for bistand fra NCCE’s ressursteam?

Ved behov for innspill til  innovasjonsprosesser, prosjektledelse, foredrag og workshops – ta kontakt med Natalia Mathisen på natalia.mathisen@ncce.no eller ring 907 46 729.

 

is registered as a subsidiary of Borg Havn IKS2 og Northern Lights har signert en intensjonsavtale om utvikling av CO2-fangst, transport og lagringsløsninger for industribedrifter i Fredrikstad, Sarpsborg og Halden. Karbonfangst og lagring (CCS – Carbon Capture & Storage) er en av de viktigste teknologiene for å bekjempe klimaendringer og NCCE er engasjert som prosjektleder.

is registered as a subsidiary of Borg Havn IKS2 er et samarbeidsprosjekt mellom 18 partnerbedrifter, inkludert Norske Skog Saugsbrugs, FREVAR, Sarpsborg Avfallsenergi, Kvitebjørn Bio-El og Borregaard, samt Borg Havn som vert for en fremtidig CO2 terminal. Prosjektet har siden januar 2018 kartlagt muligheten for etablering av karbonfangst og lagring (CCS) fra utslippskilder i Fredrikstad, Sarpsborg og Halden. Industribedriftene i CCS-klyngen sysselsetter ca. 1400 personer og står for årlige utslipp av nesten 700 000 tonn CO2. Prosjektet ser på mulighet for fangst og lagring av opptil 90% av utslippene (630.000 tonn).

Se video fra pressekonferansen her:

First cooperation agreement between Northern lights and an industrial cluster Borg CO2
is registered as a subsidiary of Borg Havn IKS2 a feasibility study involving partners from, among other things, the process industry, waste, logistics, energy, technology suppliers and academia. This is the first cooperation agreement between Northern lights and an industrial cluster, and such an agreement ensures a large volume and increases the probability that the project will be successful, and sets the standard going forward. Stormkast Utvikling by Pål Mikkelsen, . as well as the Norwegian Center for Circular Economy by Camilla Brox lead the project.

The project is a boost for the reindustrialisation and decarbonisationof the entire Glomma region, says Pål Mikkelsen.

The CO2-en planlegges transportert fra industribedriftene til en felles terminal ved Borg Havn (Øra i Fredrikstad) og vil derfra transporteres med en ny type tilpassede skip til en mottaksterminal i Øygarden for midlertidig lagring, før injisering og permanent lagring i et reservoar som ligger 2600 meter under havbunnen i nordlige del av Nordsjøen.

Northern Lights delivers transport and storage of CO2 as a service and aims to enable emission-free industrial production in Europe.

The collaboration with Northern Lights is important for the further work in the development of capture and storage solutions in the region. Without the pioneering work Northern Lights has done in establishing a third-party storage, it would not have been possible to establish carbon capture in our regionsays Tore Lundestad, general manager at Borg CO2 and Port Director at Borg Havn.2 og Havnedirektør i Borg Havn.

Jobs
The project aims to start storing carbon from the first half of 2024, and that it will create between 30-50 direct jobs in the region, and a further approx. 200 if you include associated tasks within maintenance, the service industry etc.

We are incredibly happy about this collaboration. CO2management is important for reaching the goals of the Paris Agreement and emission-free industrial production will be an important competitive advantage in the Europe of the future. Northern Lights can offer safe and permanent storage of CO2 and if this project is realised, it will help preserve and create new climate-neutral industrial workplaces in the region, says Børre Jacobsen, CEO of Northern Lights.

Profitability
Med støtte fra CLIMIT* har partnerne kartlagt grunnlaget for etablering av en ny lønnsom industri basert på karbonfangst og har utarbeidet gode forretningsmodeller som det nå jobbes videre med. Det beregnes lønnsomhet på 1250nok/tonn ved henting fra pipe levert til Northern Lights, med avkastning fra 2025 – ett år etter planlagt oppstart.

Read more here

 Northern Lights

·       Northern Lights leverer transport og lagring av CO2 som en tjeneste

·       Prosjektet har som målsetting å muliggjøre utslippsfri industriproduksjon i Europa.

·       Northern Lights har i første omgang kapasitet til å transportere, injisere og lagre opp mot 1,5 millioner tonn CO2 per år.

·       Anlegget skal etter planen settes i drift i 2024.

·       Mottaksterminalen for CO2 bygges i Naturgassparken industriområde i Øygarden kommune.

·       Det foreligger planer om å øke kapasiteten til 5 millioner tonn per år i en andre utbyggingsfase.

·       Northern Lights bygges og driftes av Northern Lights JV DA. Selskapet eies av Equinor, Norske Shell og Total E&P Norge.

·       Nettside: www.norlights.com

Om Borg CO2

is registered as a subsidiary of Borg Havn IKS2 er registrert som datterselskap av Borg Havn IKS, og selskapets formål er å organisere, utvikle, vurdere, planlegge og kartlegge for testing av teknologi for karbonfangst og lagring, primært for industrien i Østfold. Selskapet har siden årsskiftet 2017/2018 jobbet med å kartlegge mulighetene for etablering av karbon­fangst og lagring i en industriklynge på Østlandet.

Prosjektet har 18 partnere fra bla. prosessindustri, avfall, logistikk, energi, teknologileverandører og akademia. Mange av de sentrale aktørene innen karbonfangst deltar sammen med viktige lokale og regionale bedrifter:

Borg Havn, FREVAR KF, NORSUS, Kvitebjørn Bio-El, Fortum Oslo Varme, EGE Oslo, Stormkast Utvikling, Equinor, IFE, CO2 Capsol, Borregaard, Acinor, Compact Carbon Capture, Biobe, Norske Skog Saugbrugs, Østfold Energi, Geminor og Sarpsborg Avfallsenergi.

Det er kartlagt et fangstpotensiale på opptil 630.000 tonn CO2/år fra 5 kilder i regionen og det jobbes med å få til en felles terminal ved Borg Havn (Øra, Fredrikstad)

Les mer på www.borgco2.no

*CLIMIT, a collaboration between Gassnova and the Research Council, is the national program for research, development, piloting and demonstration of CO2 handling technologies. The program is carried out in collaboration between the Research Council of Norway and Gassnova.