Utvidet Sirkelfrokost: Rammevilkår – hva treffer oss? - NCCE
NCCE
Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Utvidet Sirkelfrokost: Rammevilkår – hva treffer oss?

17.januar 08:30 11:00

Velkommen til en utvidet sirkelfrokost med et spennende og aktuelt tema!

Dette får vi høre om:

Nye regler for å sikre det grønne skiftet

Det «grønne skiftet» rulles ut av EU, med den konsekvens at det kommer en rekke nye regelverk fra EU som direkte og indirekte vil påvirke norsk næringsliv og europeisk handel. Einar Bratteng vil særlig se på hvilke endringer som kommer som en følge av revisjonen av rammedirektivet for avfall, EUs forordning om grensekryssende transport av avfall og forordningen som kritiske råvarer.

Fra 1. januar er det innført nye forskriftsbestemmelser i alle anskaffelsesforskriftene som skjerper oppdragsgivers plikt til å benytte klima- og miljøhensyn som tildelingskriterium i de offentlige anskaffelseskonkurransene. Som utgangspunkt skal klima- og miljøhensyn vektes med minimum 30 %.  Unntaksvis åpner forskriften for at oppdragsgiver kan fastsette klima- og miljøkrav i kravspesifikasjonen, dersom det gir en bedre klima- og miljøeffekt enn bruk av tildelingskriterier om klima og miljø. Hovedregelen gjelder heller ikke dersom anskaffelsen etter sin art har et klimaavtrykk og en miljøbelastning som er uvesentlig. Formålet med reglene er å redusere anskaffelsens samlede klimaavtrykk eller miljøbelastning, men verktøykassa er på mange måter betydelig begrenset,- og leverandørene må forberede seg på at klima- og miljøkravene kan komme til utrykk på mange ulike måter og ha stor betydning for deres konkurransekraft.

Reglenes utforming gir opphav til flere spørsmål,- og noen av disse vil Inger Roll-Matthiesen belyse i gjennomgangen onsdag 17. januar.

Bærekraftsrapportering – CSRD for selskaper som ikke omfattes direkte

Små- og mellomstore virksomheter (SMB) som ikke er notert på et regulert marked faller utenfor bærekraftsrapporteringsdirektivet i EU (CSRD), og vil dermed ikke bli møtt med direkte rapporteringskrav. Disse selskapene må likevel forvente å få informasjonsforespørsler fra store virksomheter i verdikjeden, fordi disse plikter å rapportere om sin påvirkning, risikoer og muligheter i både egen virksomhet og i verdikjeden. Deloitte, ved Karianne Øverland, vil gi en overordnet innføring i CSRD med fokus på nettopp hvordan og når SMB bør være forberedt på å motta informasjonsforespørsler fra store aktører i verdikjeden. Å kunne imøtekomme informasjonsforespørslene forventes å bli et konkurransefortrinn. Mange SMB vil måtte endre sine forretningsmodeller i en mer bærekraftig retning og på veien finne nye muligheter og veier til vekst for sin fremtidige virksomhet. Karianne vil også orientere om den frivillige og nedskalerte standarden for bærekraftsrapportering som er under utvikling, VSME. Denne forventes å støtte små og mellomstore bedrifter i deres dialog med forretningspartnere som långivere og store foretak som krever data fra små og mellomstore bedrifter i sin verdikjede.

Vi ser frem til å høre mer om disse spennende temaene, og håper å se flere av både medlemmer og ikke-medlemmer digitalt den 17.01.

Velkommen!