Borg CO2, et datterselskap av Borg Havn, er prosjekteier av «Mulighetsstudie CCS-klynga på Øra» som nå har fått 4,6 mill. kroner i støtte fra CLIMIT til videreutvikling av prosjektet «CCS-klynga på Øra».

Karbonfangst og lagring

Karbonfangst og lagring, på engelsk Carbon Capture & Storage (CCS), innebærer å fange opp CO2 fra forbrenning av fossilt og biologisk materiale og så lagring. Dette er CO2 som ellers havner i atmosfæren og bidrar til drivhuseffekten. Karbonfangst, bærekraftig bruk og lagring vil bli helt avgjørende i kampen for et bedre klima i årene som kommer. CCS-klynga på Øra er blant pionerene for å etablere ny industri basert på denne teknologien, en industri som har potensiale for å kunne skape mange arbeidsplasser i årene som kommer.

Prosjektpartnere

16 bedrifter fra bla. prosessindustri, avfall, logistikk, energi, teknologileverandører og akademia er med i prosjektet. Mange av de sentrale aktørene innen karbonfangst deltar sammen med viktige lokale og regionale bedrifter. Fortum Oslo Varme, Østfoldforskning, FREVAR, Borg Havn og Stormkast Utvikling har vært sentrale fra start, men mange viktige partnere har siden kommet inn. Se mer informasjon: www.borgco2.no/partnere . Erfaringsoverføring og støtte fra Fortum Oslo Varmes CCS-prosjekt på Klemetsrud har vært, og vil fortsatt være, et viktig fundament i arbeidet.

Målet med prosjektet

For å skape en ny lønnsom industri basert på karbonfangst må kostnadene ned, et marked etableres og gode forretningsmodeller utvikles. Målet er å legge et godt grunnlag for etablering av kostnadseffektiv småskala fangst, bruk og lagring av CO2 fra bedrifter på Øra og i regionen de neste 24 månedene.

Prosjektet vil gjennomføres i tett samarbeid mellom partnere gjennom en aktiv styringsgruppe med bistand til prosjektledelse fra NSSØ ved Camilla Brox.