desember, 2024 - NCCE
NCCE

Groa er nytt NCCE-medlem. De tre gründerne har tatt patent på en egen utviklingsmetode for gjødsel laget av frukt og grønnsaker som ikke lenger kan selges i butikkene. Målet er å skape kjemifri vekst for planter, samtidig som matsvinnet fra dagligvarekjeder minskes.

Groa startet produksjonen av økologisk næringsgjødsel i 2024, men har allerede arbeidet med å utvikle metoden i rundt to år. Gjødselen produseres av frukt og grønnsaker som dagligvarehandelen ellers ville kastet.

– Det er en økonomisk og effektiv prosess, og resultatet er økologisk gjødsel, sier markedssjef Daniel Chaeechiyan og logistikksjef Mayhan Rostamkhel. Sammen med produktsjef Mohammad Chalajour har de startet Groa AS.

Ville finne en løsning

– Andre gjødselprodukter vi har sett inneholder stoffene klopyralid og aminopyralid, som er skadelige stoffer for jord, planter og mennesker. I vårt produkt har vi ikke disse stoffene, sier de to.

Utgangspunktet for at selskapet ble dannet, var nettopp de to stoffene.

 – Jeg ble oppmerksom på disse to stoffene og problemene rundt dem, og tok deretter kontakt med min venn Mohammad Chalajour som har lang erfaring med dette. Vi var interessert i å finne en løsning som vil hjelpe miljøet. Vi har forsøkt å skape et produkt som gjør to ting samtidig, og det er å redusere matsvinn og gi renere miljø og renere jord, sier Daniel Chaeechiyan.

De tre gründerne har miljøinteressen felles, og dette var også årsaken til at de startet samarbeidet.

 – Vi er alle veldig opptatt av sirkulær økonomi, og at vi skaper et nytt produkt av ressurser som ellers ville blitt kastet, sier Mayhan Rostamkhel.

Grundig testet

Ideen førte til to års arbeid for å komme frem til dagens produkt.

 – Vi har gjort grundige laboratorietester, og har utviklet gjødselen i tråd med resultatene. Vi har også testet den i bruk, med gode tilbakemeldinger. Dette er ikke bare en gjødsel med gode resultater på papiret, men også i bruk. Nå sitter vi igjen med et sluttresultat som vi er stolte av, sier de.

Produksjonen er 100 prosent økologisk. Mer vil de ikke si om selve produksjonsmetoden siden patentsøknaden fremdeles er under behandling.

Gjødselen kan brukes til alle typer planter, både i jordbruk og av hageeiere.

 – Vår økologiske naturgjødsel bidrar til et bærekraftig jordbruk. Forskning viser at jordas karboninnhold øker mest ved bruk av organisk gjødsel, noe som skaper en robust og fruktbar jordstruktur. Vi styrker planteveksten, reduserer matavfall, og fremmer en sirkulær økonomi, sier Rostamkhel og Chaeechiyan.

De satser nasjonalt, og håper på å kunne hente inn frukt og grønt fra dagligvarebutikker og -kjeder i hele landet.

– Når vi dekker hele landet vil det gi en stor reduksjon i matsvinnet, smiler de.

Søker investorer og nettverk

Akkurat nå er produksjonen stoppet i påvente av videre satsning.

 – Vi jobber med å skaffe midler slik at vi kan starte dette ordentlig. Vi er åpne for kontakt med investorer, sier de.

I november ble Groa medlem i NCCE.

 – Vi ble medlem fordi vi ønsker kontakt med andre som driver sirkulært. Vi trenger et nettverk innenfor dette, og å lære av andre hvordan vi skal gjøre dette. Selv om vi har gjort tester i to år og er trygge på produktet vårt, så er vi jo fortsatt nye i markedet og vi er nye innenfor dette feltet her. Så det er jo ikke noe å legge skjul på at vi gjerne vil ha hjelp, sier Daniel Chaeechiyan og Mayhan Rostamkhel.

Les mer om Groa på nettsiden

Næringsminister Cecilie T. Myrseth ble imponert over sirkulære løsninger hos bedriftene i Østfold da hun var på rundtur 17. desember. Underveis fikk hun høre fra flere NCCE-medlemmer, og ble invitert inn i kontrollrommet i shredderen hos Stene Stål Gjenvinning.

Næringsministeren med følge var innom flere bedrifter i Fredrikstad og Moss, og fikk også høre innlegg om industriell symbiose og sirkulær økonomi i bussen på vei mellom bedriftene.

 – Det har vært en kjempefin dag med industrien i Østfold. Jeg har fått besøkt et mangfold av bedrifter, som virkelig viser bredden i norsk industri. Besøket har vært inspirerende. Vi trenger gode løsninger for å utnytte ressursene bedre, og sirkulære løsninger er dere i Østfold skikkelig gode på. Så vet vi at tilgangen på riktig kompetanse er helt avgjørende for å lykkes! Jeg takker også for flere gode innspill til ny Stortingsmelding om industri, som vi skal levere i løpet av våren, sier næringsministeren.

Flere NCCE-medlemmer deltok

Flere av NCCEs medlemmer deltok og fortalte om sirkulær økonomi. Østfold fylkeskommune, med fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje i spissen, var stolte av å kunne vise fram innovative industribedrifter fra fylket med en sterk industrihistorie, høy industriell kompetanse og evne til industriell omstilling.

Næringsminister Cecilie T. Myrseth, Tina Wågønes (NCCE) og Hanne L. Raadal (NORSUS).

Seniorforsker Hanne L. Raadal i NORSUS innledet om sirkulær ressursutnyttelse. Les mer om hvordan NORSUS jobber her.

Underveis passerte bussen både Borregaard og Viken Park som ble presentert.

Besøkte shredderen

Daglig leder i Stene Stål Gjenvinning AS og styreleder i NCCE, Thor Øyvind Gøtz Stene, inviterte statsråden opp i kontrollrommet på shredderen, hvor hun fikk se metall som knuses for å gjenvinnes til råvare som brukes på nytt.

Thor Øyvind Gøtz Stene er fjerde generasjon i Stene Stål Gjenvinning. Bedriften startet som skraphandel i 1928 og har siden den gang drevet med sirkulær økonomi. Les historien her.

Fortalte om NCCE-medlemmenes arbeid

Fredrikstad kommune kunne stolt vise fram sirkulær ressursutnyttelse på Øra, og var representert på hele rundturen ved ordfører Arne Sekkelsten, næringssjef Kari Halvorsrud og gruppeleder for Arbeiderpartiet, Siri Martinsen.

Daglig leder i Norsk Senter for Sirkulær Økonomi, Tina Wågønes, fortalte i bussen om NCCE-medlemmenes arbeid og mange samarbeid og prosjekter innenfor sirkulær økonomi. Hun sa også at det var nettopp på Øra at bedriftene gikk sammen om å starte Norsk Senter for Sirkulærøkonomi, som i dag har vokst til en klynge med rundt hundre medlemmer i et mye større geografisk område.

På Øra var det også inspirerende besøk hos Denofa og Hydrovolt.

Sirkulærøkonomi et satsingsområde

Overfor Fredrikstad Blad peker Myrseth på sirkulærøkonomien som et viktig satsingsområde i den norske industripolitikken. Hun sier hun er imponert over at Fredrikstad-bedriftene er så langt fremme i grønn omstilling.

 – De skaper miljøvennlige arbeidsplasser i bedrifter som også tjener penger, sier hun til Fredrikstad Blad.

Næringsministeren og departementet ønsker å takke for besøket til alle involverte og bedriftene som ble besøkt.

 – Vi satte stor pris på forberedelsene som var gjort og tiden de satte av. Dere fikk vist frem bredden i industrien i Østfold, fra generasjonsbedriften til den nyetablerte og vi så flere gode eksempler på hvordan det jobbes med grønn omstilling i bedriftene og i fylkeskommunen deres, skriver hun etter besøket.

Her er fotoglimt fra næringsministerens besøk:

11. desember var det julesamling for NCCEs medlemmer og samarbeidspartnere med fokus på to temaer: Industriell symbiose og regelverk for avfall og produkter.

Dette året møttes vi i NCCEs lokaler i den nye bærekrafthubben HUB Phønix i Fredrikstad.
Møtet startet med Sirkelfrokost som handlet om verktøy for å kartlegge potensialer for industriell symbiose.

Industriell symbiose

Hanne Lerche Raadal i NORSUS holdt et interessant innlegg om hvordan bruke LCA- og verdikjede-metodikk for å kartlegge potensialer for industriell symbiose.

Simen Randby i Mepex Consult ga en spennende innføring i Mepex sitt arbeid med industrielle symbioser. Han snakket om metode, erfaringer og suksessfaktorer.

Per F. Jørgensen i Vill Energi hadde dette som tittel på sitt inspirerende innlegg: Vår interesse av, kompetanse og erfaring innen industriell symbiose – der byutviklings-perspektivet kanskje kan inkluderes.

Den sirkulære økonomiens dilemmaer

Etter sirkelfrokosten fikk vi et spennende innlegg fra Einar Bratteng, partner i Advokatfirmaet Berngaard AS. Han avslutter i disse dager sin nærings-PhD innen miljørett og sirkulærøkonomi på Juridisk fakultet i Oslo. Vi fikk høre hvilke tanker han sitter igjen med etter dette arbeidet, og hva våre medlemsbedrifter spesielt bør være oppmerksomme på når det gjelder endringer i regelverk. Einar har lang erfaring fra feltet avfallsrett og har bl.a. skrevet boken «Avfallsrett».
 
Tittelen på nærings-PhD-en: Den sirkulære økonomiens dilemmaer – hvilke rettslige begrensninger foreligger på utnyttelse av avfall til produkter og råvarer i lys av vedtatte politiske mål for gjenvinning av avfall?  Doktorgraden skal synliggjøre tilfeller der det eksisterer et motsetningsforhold mellom det politiske ønsket om økt gjenvinning og reguleringer av bruk av avfall som råvare og produkter. Doktorgraden er gjennomført i samarbeid med sentrale aktører innenfor gjenvinningsbransjen og advokatfirmaet Berngaard. Flere medlemmer i NCCE har bidratt, blant annet Lindum AS, NOAH AS, RENAS AS, Veas og Vesar.

Les også mer i denne artikkelen fra i fjor: Kartlegger regelverk for avfall og produkter

Samlingen ble avsluttet med julelunsj. Takk for et hyggelig treff med gode samtaler!

Her er noen fotoglimt: