august, 2024 - NCCE
NCCE

FREVAR KF sørger for rent drikkevann, energigjenvinning av avfall, produksjon av biogass, rensing av avløpsvann og avfallssortering for privatpersoner og bedrifter i Fredrikstad, og omtales som motor i den industrielle symbiosen på Øra. Innovasjon og ny teknologi er sentralt når anleggene utvikles videre.

«FREVAR er en av de mest spennende miljøbedriftene i Norge. Vi produserer prosessdamp til lokal industri, biogass til busser og andre transportmidler, fjernvarme til næring og private, rent drikkevann til hele Fredrikstad og Hvaler, renser avløpet for hele Fredrikstad og Hvaler, tar miljøgifter ut av kretsløpet, løser avfallsproblemer for private og næring, håndterer forurensede masser for utbyggere, tar imot grovavfall fra private husholdninger, har vært ISO-sertifisert på miljø siden 2000, er en god nabo til et naturreservat og er en del av Fredrikstad kommune» er oppsummeringen i selskapets årsrapport for 2023.

Todelt virksomhet

FREVAR ble stiftet i 2002 som en videreføring av to tidligere interkommunale selskaper, og overtok dermed blant annet vannverket som hadde vært i drift siden 1950-tallet og avløpsrenseanlegget fra 1989. Dagens FREVAR eier og driver Fredrikstad kommunes prosessanlegg for avløpsrensing, vannproduksjon, energigjenvinning og avfallshåndtering.

Direktør Johnny Sundby i FREVAR KF.

– Vi driver i dag en todelt virksomhet hvor den ene delen er å levere samfunnskritiske tjenester til innbyggerne i Fredrikstad og Hvaler, og den andre er forretningsdrift knyttet mot avfall og energi, sier direktør Johnny Sundby.

Biogass

Selskapet har rundt 90 ansatte, og utvikling av nye ideer er sentralt. Blant annet var FREVAR tidlig ute med å bygge biogassanlegg.

– Vi var ganske tidlig ute nasjonalt med å bygge et anlegg basert på avløpsslam. Og vi så at vi kunne øke biogassproduksjonen med å tilsette andre organiske avfallsfraksjoner, sier Sundby.

Selskapet hadde tidlig et oppgraderingsanlegg, og bygget deretter en stor råtnetank som doblet produksjonen av biogass. Biogassen blir foredlet til drivstoffkvalitet.

– Vi opprettet Fredrikstad biogass sammen med busselskapet. Dette rullet på, og vi så dette som et nytt forretningsområde. Vi bygget biogassfabrikken i 2014, og la til grunn å produsere biogass basert på matavfall og andre stoffer. Deretter inngikk vi en avtale med Gasum om distribusjon, sier Sundby.

Biogassen fra Fredrikstad kan dermed ende opp både i andre deler av Norge og i Sverige.

– Biogassanlegget var et førstegenerasjonsanlegg, og da det ble bygget var man veldig fokusert på at man ikke skulle bruke mye penger på dette. Dette har vært en krevende reise med mye læring for FREVARS del. Blant annet har det vært økonomisk krevende, men for inneværende år er vi nær et balansepunkt. Vi står nå på terskelen av å investere i et nytt oppgraderingsanlegg som skal være i drift i 2025. Det er økt interesse for biogass, vi ser at nye aktører ønsker dette, også industri, som vil bruke biogassen som energi, sier han.

Se film om biogassanlegget her:

(Video: FREVAR KF)
Vannproduksjon

Vannverket er en annen stor del av FREVARS virksomhet, og det har vært drevet vannproduksjon siden tidlig på 1950-tallet. 

– Det som kjennetegner vårt område, og mye av resten av Østfold, er lavlandsvassdrag. Det betyr at vi har hatt avansert drikkevannsproduksjon med fullrenseanlegg på drikkevann, og teknologien har utviklet seg over tid. Denne teknologien blir nå tatt i bruk andre steder. I disse dager kjører vi pilotprosjekt med aktivt kull for å forbedre drikkevannskvaliteten, sier Sundby.

– Vi har planlagt i mange år at vi skal bygge et kullfilteranelegg, men nå bruker vi aktivt kull i de filtrene vi har allerede. Dermed slipper vi unna med lavere kostnader, sier han.

Se film om vannverket her:

(Video: FREVAR KF)

Det har også vært en utvikling i samarbeidet mellom kommunene.

  – Vannproduksjonen blir mer og mer robust. Siden 2012 har de tre største vannverkene i Østfold vært koblet sammen gjennom en vannverksledning. Det gir en robust og bra vannforsyning, og har endret måten vi planlegger vedlikehold. Nå kan vi ta ut en større del av produksjonen ved oppgraderinger fordi vi får vann fra de andre, sier han.

Gjenvinningsstasjon

Gjenvinningsstasjonen er også et sted med mye aktivitet, og FREVAR jobber hele tiden med forbedringer også her. Stasjonen tar imot grovavfall fra husholdningene i Fredrikstad kommune og drives etter selvkostprinsippet.

– Stasjonen er populær. Det er et bra tilbud til kundene. Med økende materialgjenvinningskrav så skaper det større utfordringer for innbyggerne. Det er ikke alltid enkelt å vite hva som skal sorteres hvor. Vi må derfor tilpasse dette, og jobber med en ny løsning. Den innebærer ny teknologi slik at vi kan skille privatkunder og næringskunder, og også skille ut de som kommer fra nabokommunene. Tjenesten er betalt for og er til for innbyggerne i Fredrikstad. Denne høsten vil det være byggearbeider på området med etablering av ny vektstasjon, og det blir litt redusert kapasitet i denne fasen, sier han.

Se film om gjenvinningsstasjonen:

(Video: FREVAR KF)

Det har jo vært store endringer siden FREVAR ble stiftet. Hvordan har folks forhold til avfall/ressurser endret seg? 

– Vi merker at kravene og forventningene til å ta vare på ressursene er økende, og det er noe vi heier på. Det er hårete mål som settes i forhold til materialgjenvinning. Veldig mange av kundene på gjenvinningsstasjonen synes det er vanskeligere å sortere riktig. Litt av utfordringen er å lage god nok informasjon til kundene om hvordan sortere riktig, sier Sundby.

 Han mener også at produsentene må ta sin del av jobben.

– Mye er laget uten at det er tenkt på at det skal gjenvinnes. Kunden står der med en stol som inneholder både tekstil, tre, metall osv. Hvor skal den sorteres? Vi håper at det blir et økende fokus på design for resirkulering, og her ser vi allerede en endring i måten å tenke på. Det er en grense for hva som er mulig med kildesorteringsløsninger alene, sier han.

Og har også merket en endring i måten andre ser på de som jobber med avfall.

– Det har blitt mye mer spennende å jobbe med avfall. Du var nødvendigvis ikke festens midtpunkt når du jobbet med avfall, men nå blir man oftere spurt om avfallshåndtering når folk får høre hva man jobber med. Flere og flere er opptatt av ikke bare å bli kvitt avfallet, men at det også blir behandlet på en god måte, smiler han.

Industriell symbiose

FREVAR har en sentral plass i den industrielle symbiosen på Øra, blant annet ved å energigjenvinne avfall som ikke kan ombrukes eller materialgjenvinnes. FREVAR produserer damp ved forbrenning av restavfall, der dampen benyttes av industrien som erstatning for fyringsolje, naturgass og elektrisitet. Energigjenvinningsanlegget ble satt i drift i 1984, og der blir avfallet omdannet til høytrykksdamp som blir energikilde for både industrien og fjernvarmenettet i Fredrikstad. Fra industrien får FREVAR også oppvarmet kjølevann som brukes i vannbehandlingsanlegget.

– Det har alltid vært en del avfall som har kommet denne veien fra industrien. Men tidligere var det ikke noe fjernvarmenett i Fredrikstad som kunne utnytte energien fra avfall. Mange bedrifter ønsket å utnytte energien på denne måten, og vi hadde store energimottakere tett på. Vi begynte med med Kronos Titan og Denofa som store energikunder, og startet samarbeidet med Fredrikstad fjernvarme, sier han.

Se mer om energigjenvinningsanlegget her:

(Video: FREVAR KF)

Men den industrielle symbiosen inneholder mer.

– Det finnes også aktører på Øra som jobber med avfall som gjør dem til naturlige nedstrømmsaktører. Som at batterier naturligvis går til Batteriretur. Vi får også fraksjoner fra andre aktører, så det henger godt sammen på Øra. Når det dukker opp nye aktører med en avfallsstrøm, så kommer det fort diskusjoner om dette er noe vi utnytte, sier han.

Trues av virkemidlene

Under konferansen blir det også satt fokus på at FREVARS virksomhet trues av dagens virkemidler. Fordi FREVAR er så tett koblet mot nærliggende industri, har norske myndigheter definert energigjenvinningsanlegget som et samforbrenningsanlegg. Konsekvens at FREVAR sammen med to forbrenningsanlegg i Sarpsborg, inngår i EUs kvotehandelssystem. De må betale klimakvoter for sine fossile klimagassutslipp i tillegg til forbrenningsavgift. Dette gir skjeve konkurransevilkår slik at mindre energieffektive forbrenningsanlegg i og utenfor Norge vil få et konkurransefortrinn.

– Myndighetenes klassifisering av FREVAR og de to andre anleggene som kvotepliktige innebærer at de anleggene som er desidert mest energieffektive i Norge straffes med ekstra høye klimakostnader, sier Sundby.

– Dette kan fort føre til en situasjon hvor det blir vanskelig å holde drift. Vi er opptatt av en likebehandling av forbrenningsanleggene. I 2024 ble en differensiert forbrenningsavgift innført. Forbrenningsskatten ble økt for de ikke-kvotepliktige og redusert for de kvotepliktige. Nå jobbes det på Stortinget med tiltak å begrense søppeleksporten, etter et DOK8-forslag fra SV. Et av tiltakene som er foreslått interessentene er å fjerne forbrenningsavgiften inntil alle anlegg blir kvotepliktige. Da er vi tilbake der vi var. Vi er bekymret, og har bedt om et møte med politisk ledelse i Miljøverndepartementet. Det er kjedelig hvis de mest energieffektive anleggene i Norge må legges ned eller omstille til mindre energieffekt produksjon, sier han.

FREVAR har stevnet staten for å få opphevet kvoteplikten, men fikk ikke medhold i rettssaken i Søndre Østfold tingrett. Nå er saken anket til lagmannsretten og skal opp i 2025.

– Men vi skulle heller sett at det blir en politisk løsning på denne saken, sier Sundby.

NCCE som samarbeidsarena

FREVAR har vært NCCE-medlem i mange år.

– Selv om vi er 90 ansatte, så har vi begrenset kapasitet til å jobbe med rammebetingelser og utviklingsarbeid. De fleste stillingene våre er knyttet opp mot driftsoppgavene våre. Det er viktig å ha arenaer hvor vi kan løfte blikket litt fra driften, og se på løsninger og samarbeid sammen med andre. NCCE er en viktig arena for dette. Vi opplever at vi får tips fra NCCE, og at NCCE er ambassadører for oss, sier Sundby.

Følg FREVAR her:

Nettside

LinkedIn

Facebook

YouTube

NCCE er med i referansegruppen til ekspertgruppen som skal levere rapport og anbefalinger for en sirkulær økonomi. 12. august ble NCCEs innspill levert.

I forbindelse med lanseringen av handlingsplanen for en sirkulær økonomi satte
regjeringen ned en ekspertgruppe for å se på virkemidler for å redusere ressursbruken og bidra til en mer sirkulær økonomi. Gruppen rapporterer til Klima- og miljødepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Finansdepartementet, og skal levere en samlet rapport og anbefalinger i april 2025.

NCCE er invitert med i referansegruppen til ekspertgruppen, og leverte våre innspill på et felles møte 12. august. Her kan du lese våre innspill:

 – Vi er anleggsbransjens svar på panteautomaten, sier daglig leder Trond Sørensen i Massebalanse Norge AS.  Hvert år renser de 350.000 tonn gravemasser som dermed kan brukes på nytt i stedet for å havne på et deponi. Selskapet ønsker å være med i et fellesskap med sirkulær tankegang, og er nytt NCCE-medlem.

Massebalanse Norge AS er et selskap i TW Gruppen AS. Og ideen om å rense gravemassene oppsto i moderselskapet, som fra før jobbet med bærekraft og nullutslipp, blant annet ved å bruke bare elektriske lastebiler.

Daglig leder Trond Sørensen i Massebalanse Norge AS.

 – Tom Wilhelmsen hadde en visjon om denne løsningen. Konsernet håndterte mye tonnasje selv, og vi så at dette gikk til deponier og lineære løsninger. Dette ønsket vi å gjøre noe med. Tanken er at du skal kunne levere forurensede masser og få rene masser tilbake, sier daglig leder Trond Sørensen.

Nye løsninger og bruk av ny teknologi gir massene et nytt og lengre liv.

Vaskeanlegg

Gjenvinningsprosessen i vaskeanlegget starter når de forurensede massene kommer inn.

 – Massene går gjennom et høyteknologisk renseanlegg med vann på høyt trykk som skyller dem. Forurensningen vaskes bort og kommer ut i slammet. De behandlede, rene massene siktes og splittes gjennom anlegget til ulike fraksjoner som byggenæringen ønsker, og vaskes det antall ganger som trengs utfra størrelse. Slammet blir også renset. I tillegg renser vi vannet i et vannrenseanlegg. Når massene er renset er det på lik linje med ny stein. Resultatet er at over 80 prosent av massene blir gjenvunnet, sier Sørensen.

Lukket system

Anlegget som renser massene ligger på Disenå i Sør-Odal og ble bygget i 2022. I 2023 kom det skikkelig i drift. Nå tar Massebalanse Norge AS imot masser fra andre entreprenører i tillegg til massene de håndterer selv. Til sammen er det 350.000 tonn masse som blir renset hvert år.

– Vi har jobbet iherdig med å få anlegget til å bli som vi ville slik at vi kan stå inne for kvaliteten. Vi bruker en løsning som er ny i Norge, men som har vært brukt ute i Europa i flere år. Det som skiller oss fra andre er at vi har et lukket system slik at vi tar hånd om vannet, og renser det. Analysene viser at alt er rent, sier han.

Se film her:

Må snu anleggsbransjens tankegang

Bedriften store prosjekter gående i Oslo kommune, og har i tillegg fått masser fra området mellom Oslo og Lillehammer.

 – Vi ønsker å øke volumet, og har kapasitet til det. Det som er problemet for oss er at vi er tidlig ute med denne tankegangen. Mange har ikke snudd ennå. På byggeplasser tar man hensyn til avfallet, men ikke til massene. Den lineære løsningen med å legge de forurensede massene på deponi og skyve på problemet til neste generasjon, må vi slutte med. Norsk byggenæring må ta et større ansvar på overskuddsmassene, fastslår han.

 – Målgruppen vår er stat, kommuner, entreprenører og byggherrer – alle som har masser. Vi ønsker vi å vise at det er mulig å gjenvinne gravemasse også, sier han.

Ønsker et sirkulært fellesskap

Dette ønsket om å få ut budskapet og å endre folks tankegang, er også en drivkraft bak at Massebalanse Norge AS nå er nytt medlem i NCCE.

 – Vi ønsker å være med i en klynge hvor vi kan snakke om det sirkulære, og ha et fellesskap hvor alle tenker likt om sirkulær økonomi. Et sted hvor vi ikke hele tiden trenger å forsvare løsningen med fordeler og ulemper. I tillegg ønsker vi å jobbe med andre som jobber, og har jobbet, med de samme problemstillingene, blant annet den politiske siden av saken. Vi ønsker å få bistand til å jobbe sirkulært, sier Trond Sørensen.

Følg Massebalanse Norge AS her:

Nettside

LinkedIn

Facebook

Arbeidet med et forslag til et samfunnsoppdrag for sirkulærøkonomi er i gang, og Regjeringen ber om innspill. Vi oppfordrer NCCE-medlemmer til å engasjere seg.

Klima- og miljødepartementet har på oppdrag for Regjeringen satt i gang et arbeid for å fremme et forslag til samfunnsoppdrag for sirkulærøkonomi. NCCE deltok i juni i en workshop for å komme med innspill her, og nå går startskuddet for en møteserie i flere landsdeler. Relevante aktører inviteres til å bidra med sine perspektiver på mål, delmål og organisering.

Her er tidspunkt og sted for de fem fysiske møtene, og vi oppfordrer NCCE medlemmer til å engasjere seg:

  • Bodø, tirsdag 17. september, kl. 11-14.30, Bodø Kraft, Tollbugata 2
  • Bergen, tirsdag 24. september, kl. 12.30-14.30, Grand, Nedre Ole Bulls plass 1
  • Trondheim, onsdag 25. september, kl. 10-12.15, Powerhouse, Brattørkaia 17
  • Kristiansand, torsdag 26. september, kl. 10-12.30, Bølgen bærekraftsenter, Dronningensgate 2A
  • Sarpsborg, fredag 27. september, kl. 10-12.30, Fylkeshuset i Sarpsborg, Oscar Pedersens vei 39

Se lenke for påmelding og innsending av innspill her.

I år valgte vi å holde en litt lavere profil på Arendalsuka, etter fjorårets suksess med Den Sirkulære Scenen på Håpets Katedral. Men daglig leder Tina Wågønes var i Arendal og fikk med seg flere av våre medlemmers og samarbeidspartneres inspirerende arrangementer. Hun deltok også i et panel om handlingsplanen for sirkulær økonomi.

Takk til Klimapartnere for invitasjon til dialog rundt handlingsplanen for sirkulær økonomi, hvor Borg Havn ved havnesjef Tore Lundestad og daglig leder NCCE, Tina Wågønes, var to av deltagerne i panelet.

Flere av våre medlemmer og samarbeidspartnere hadde flotte arrangement i år, med fokus på bærekraft og sirkulærøkonomi. NCCE hadde gleden av å få med seg noen av disse, og å treffe mange kjente fjes de to dagene vi var til stede.

Her er noen fotoglimt:

.