februar, 2021 - NCCE
NCCE

EarthresQue er et landsomfattende prosjekt på håndtering av masse, inkludert forurenset masse og bruk av deponier. Mål er å få på plass system for å utnytte disse ressursene. 

 NMBU er prosjekteier og leder prosjektet som består av 33 prosjektpartnere fra privat, offentlig og kommunal sektor. NCCE er med som deltakende partner, sammen med flere av våre medlemsbedrifter: FREVAR, Borregaard AS, Borg Havn og Scandi Energy AS. I tillegg er NORSUS og Viken fylkeskommune med.

EarthresQue er et Senter for Forskningsbasert Innovasjon (SFI) finansiert av Norges forskningsråd. Prosjektet skal gå over 8 år og er bevilget 220MNOK i støtte. Senteret vil utvikle teknologier og systemer for bærekraftig håndtering og behandling av avfall og overskuddsmasser.

– Målet er å gjøre en høyere andel av overskuddsmasser og avfall egnet som råvarer i nye produkter,  sier prosjektleder og NMBU-professor Helen French.

Prosjektet skal se på økonomisk og miljømessig forsvarlig forvaltning av overskuddsmasser (stein, løsmasser, organisk) f.eks. fra store infrastrukturprosjekter, og masser som allerede er lagt på deponi. I dag er det lite eller ingen insentiver eller krav for gjenbruk eller nyttiggjøring av disse massene og negative klima- og miljøeffekter fra slike prosjekter kan bli betydelige. Tolkning av lovverket er strengt mtp. «nyttiggjøring» av avfall (forurensningsloven §27 og 32). Besparelse vil fordele seg mellom transport og produkt.

Sommerpraksis og masteroppgaver gjennom earthresQue

EarthresQue-senteret er et tverrfaglig forskningssenter som involverer studenter, doktorgradsstudenter og forskere. Alle partnere i earthresQue er invitert til å stille som både oppdragsgiver for masteroppgaver og for studenter i sommerpraksis i 2021. Prosjektledelsen i earthresQue jobber tett med partnerne og undervisnings- og forskningsmiljøene for at masteroppgavene skal bli til mest mulig nytte både for oppdragsgiver og student.

Kick Off – Januar-workshop med klare planer for 2021

Den første earthresQue-workshopen ble avholdt den 13. og 14. januar 2021. Formålet var å gjøre senterets partnere bedre kjent med hverandre, gi innspill til arbeidsplaner, samt definere de ulike partnernes  samarbeidsformer og bidrag. Fra NCCE deltok Rita Heide Eggen (Miljø- og Kvalitetssjef, Indre Østfold Gjenvinning og nestleder NCCE styre) og Tor Prøitz (Styreleder NCCE) som deltakere.

Les her, for mer informasjon om prosjektet.

En av de viktigste forutsetningene for det grønne skiftet er økt tilgang på fornybar energi for å redusere utslipp og samtidig ivareta bærekraftig vekst.

Fredrikstad Energi leverer sikker og fornybar strøm til rundt 100 000 kunder, hver dag, hele året. Konsernet har drevet virksomhet i Fredrikstad-regionen i over 125 år og tilbyr strøm tilpasset lokale kunders behov. Totalt drifter konsernet strømnettet i 7 kommuner og 2 regioner rundt om i Norge.

Økende behov for grønn energi krever store investeringer i ny teknologi og infrastruktur. Fredrikstad Energi var først ute i Norge med installering av smarte strømmålere på Hvaler og tilhørende digitalisering av strømnettet gjennom datterselskapet Norgesnett. Arbeidet resulterte i en rekke innovasjonsprosjekter og demonstrasjonsområdet Smart Energi Hvaler ble etablert. Strømselskapet Smart Energi inngår i konsernet og tilbyr strømavtaler, solcellepanel og elbilladere som gir kundene en enkel og bærekraftig strømhverdag.

Pålitelig , kompetent og fremtidsrettet utgjør Fredrikstad Energis grunnleggende verdier, og Fredrikstad Energi har som visjon å være steget foran. Dagens samfunn og kunder krever nye og tilpassede løsninger, og utviklingen av nye løsninger skjer i samarbeid og partnerskap med dyktige aktører. Fredrikstad Energi ønsker å bidra i dette arbeidet.

Vi ønsker Fredrikstad Energi velkommen som nytt medlem!

Les mer på www.fredrikstadenergi.no

 

Foto: Brad Halcrow on Unsplash

 

NCCE inviterer til en undersøkelse (5-10 min.) for å kartlegge hvilke muligheter som ligger i bruk av en materialbank.

For å skape grønn vekst og en bærekraftig fremtid, må vi utnytte ressursene våre bedre og holde disse lengre i omløp. For å få til dette er det viktig å tilgjengeliggjøre ressursene slik at de kan brukes igjen og igjen. Dette kan være alt fra biomasse, byggevarer, gjenvunnet plast eller rest- og sidestrømmer fra prosessindustrien, etc.

En materialbank for rest- og avfallsmaterialer/ressurser skaper muligheter for forretningsutvikling, med nye arbeidsplasser, produkter og tjenester, bl.a. innen kjøp, salg, dokumentasjon og sertifikater, logistikk og rådgivning.

Vi håper du vil sette av tid til å gjennomføre en kort undersøkelse ifm. hvilke muligheter og interesser dere ser i en materialbank.

Resultatet vil gi grunnlaget for arbeid for en høyere grad av utnyttelse av våre råvarer, med tilhørende innovasjonsmuligheter og nye grønne jobber. Undersøkelsen tar 5.-10. minutter, avhengig av svarene som blir gitt, og leveres av en av våre samarbeidspartnere Circular Regions.

Link til undersøkelsen: https://smartuse.typeform.com/to/VQWbXxXH

Video (12.min) med mer informasjon om bakgrunn og undersøkelsen: https://youtu.be/89pLnJOTkrQ

Resultatene fra undersøkelsen blir anonymisert og en oppsummering, sammen med veien videre vil deles med alle deltakere på mail.

Sammen skaper vi grønn konkurransekraft!