mars, 2018 - NCCE
NCCE

Metallco Kabel AS er en selvstendig enhet, i gjenvinningskonsernet Metallco. Selskapet ble stiftet i januar 2017, og kjøpte kort tid etter 10.000 kvadratmeter produksjonslokaler på industriområdet Øra, utenfor Fredrikstad. Her skal de gjenvinne om lag 14.000 tonn per år – deriblant plastikk som vil være 6. – 8.000 tonn per år.

Metallco Kabel teller i dag 6 ansatte, og har ambisjoner om å bli 25 i løpet av en femårsperiode. Nå venter de på svar på sin søknad til drift, som ligger hos Fylkesmannen. Daglig leder, Øyvind Frebrich, bruker ventetiden effektivt, med blant annet å se etter nye muligheter, i samråd med Norsk Senter for Sirkulær Økonomi (NSSØ).

– Hoveddelen i vår virksomhet handler om gjenvinning av kabel. Vi er opptatt av å se på alle muligheter for å utnytte ressursene helt ut, og søker i disse dager Innovasjon Norge til et forprosjekt for å se nærmere på mulighetene som ligger i kabelplast, sier Frebrich. – Klarer vi å finne nye muligheter for restproduktene, vil det kunne bidra til økt verdiskapning og det vil også være bra for miljøet, sier han.

Frebrich mener NSSØ blir et viktig bindeledd mellom bedrifter, det offentlige og ulike forskningsmiljøer og vektlegger tverrfaglig samarbeid. – Vi må finne løsninger sammen, på tvers av firmaer. Det kan åpne for mange nye muligheter. NSSØ bør også være et sted hvor vi kan rådføre oss – og få bistand slik at vi tar de riktige valgene basert på senterets kunnskap, avslutter han.

Multiconsult Norge er et av Norges ledende miljøer innen prosjektering og rådgivning, og er delt inn i syv ulike forretningsområder: Bygg & Eiendom, Industri, Olje & Gass, Samferdsel, Fornybar Energi, Vann & Miljø, og By & Samfunn.

Selskapet er opptatt av å bidra for en bærekraftig framtid, og har en egen satsning «Grønt i alt vi gjør» som handler om å gi miljøriktig og helhetlig rådgivning i alle faser, til rett tid og i riktig omfang.

Region Østlandet har siden høsten 2016 jobbet med internoppdraget «Grønt i oppdrag» som gjenspeiler seg i alle prosjekter. Selskapet er også medlem i NSSØ, og deres avdelingsleder for Prosjektledelse og Spesialrådgivning, Reija Santala, har vært en aktiv bidragsyter for NSSØ helt fra start.

-Det har vært utrolig inspirerende å være med på etableringen av Norsk Senter for Sirkulær Økonomi. Fokuset på kunnskap om sirkulær økonomi og bærekraft, forskning og utvikling, og samhandling mellom virksomheter, kommune og forskningsmiljøer brenner jeg for, sier hun og legger til: – og interessen i bransjen og hos media har vært formidabel. Det er klart senteret har truffet i markedet.

Santala har bred kompetanse innenfor kjemi og prosess. Hun er kjemiker, og har sin bakgrunn fra blant annet Borregaard og FREVAR. Hun er videre engasjert for styret i Gjenvinning Østfold hvor hun er nestleder, og i styret til NSSØ.

Om Multiconsults tilknytning til NSSØ sier Santala følgende:
– Multiconsult har, i tillegg til de tradisjonelle prosjekteringsfagene, også rådgivere som jobber innen fagområdene HMS, ytre miljø og bærekraft. I så måte er NSSØ veldig interessant. Vi i Muliconsult skal bistå slik at byggene vi prosjekterer blir bærekraftige. Vi skal være med å bygge fremtidens bygg og infrastruktur, og vi skal være der det skjer og støtte tiltak som bidrar til en felles, sirkulær tankegang.

NSSØ medlem: Brono AS

Brono AS driver med utvikling, produksjon, salg og design av produkter innen belysning for fotobransjen. Selskapet har kontorer/showroom på Hydrogenfabrikken, etablert i de gamle industriområdene på Øra i Fredrikstad.

Selskapets leder, Nils Petter Hauge, har vært pådriver for NSSØ helt fra start, og har store forventninger til senteret:

– Norsk Senter for Sirkulær Økonomi bør bli et forskningssenter med internasjonalt samarbeid. Her ligger det store muligheter i å videreutvikle sirkulær økonomi i praksis – både når det gjelder utnyttelse av avfallsprodukter og restprodukter, og utvikling av nye produkter basert på ny kunnskap. For å få til dette må vi bringe bedrifter, avfallsprodukter og forskning sammen.

Hauge legger vekt på at det opprettes et forskningsmessig tilsnitt for å se på enda bedre utnyttelse av råstoffer, og trekker frem Østfoldforskning som et viktig miljø. – Det vil videre være viktig at resultater gjøres tilgjengelig, slik at senteret også kan posisjonere seg utenfor Norges grenser.
– Mulighetene for senteret mange. Som nasjonalt senter vil man kunne få bredde på hvem som henvender seg og få samlet kunnskap og kompetanse som igjen vil lede til innovasjon og nye arbeidsplasser, sier Hauge.

-På sikt håper jeg også at senteret skal kunne bistå oss i Brono med forslag til materialer til våre produkter. Materialer med like bra kvalitet, like bra økonomisk konkurransekraft, og som kan bli i «det sirkulære kretsløpet», avslutter han.

Hafsil AS sitt formål er produksjon, salg og distribusjon av metaller, legeringer og herav fremstilte produkter, spesielt pulver og granulater. Hovedproduktet er ferrosilisium, som hovedsakelig brukes i gjenvinningsindustrien, men også i gruveindustrien. Miljøkravene øker fra år til år, og bedriften jobber kontinuerlig for å imøtekomme disse.
– Vi er en liten bedrift og vi følger kravene som stilles, men det er utfordrende, sier daglig leder Ole-Marius Johansen, og legger til: – Vi har et avfallsstoff som kanskje kan ha et bruksområde, men vi mangler ekspertise.» Det er her han håper Norsk Senter for Sirkulær Økonomi kan bistå. Johansen leter frem de resultatet fra de siste prøvene som er tatt av stoffene, og sier: – Du kan jo ta med deg disse og se om det er noe senteret kan gjøre noe med. NSSØ takker for dette, og tar det med for å se nærmere på muligheter.

NSSØ har et testlaboratorium som er under utvikling med mål om å kunne utføre oppdrag som kan bidra til å utvikle avfalls- og restprodukter til nye råstoffer og produkter som grunnlag for ny produksjon og nye markeder. Laboratoriet har også samarbeidsavtaler med andre utviklingslaboratorier i Norge og utlandet for større oppgaver og oppdrag. For mer info, se: www.nssø/utvikling/

Er din virksomhet interessert i å vite mer om sirkulær økonomi?
Ønsker dere å bidra til en bærekraftig utvikling, grønn vekst og innovasjon?
Da er dette workshopen for dere!

CIRCit* Workshop er spesielt tilrettelagt for industri og avfallsbransjen, og med formål å kartlegge muligheter for å oppnå konkurransefortrinn gjennom integreringen av sirkulær økonomi. CIRCit Workshop viser hvordan din virksomhet, gjennom planlegging og optimalisering, kan dra nytte av sirkulær økonomi.

*CIRCit – Circular Economy Integration in the Nordic Industry for Enhanced Sustainability and Competitiveness (Les mer om CIRCit her).

Du vil i løpet av workshopen få identifisert fokusområder for din virksomhet for å kunne oppnå nye konkurransefortrinn.

Program:

  • 12:30 – 13:00: Registrering – baguett og kaffe/te
  • 13:00 – 13:10: Velkommen
  • 13:10 – 13:40: Sirkulær Økonomi: konkurransefortrinn for din virksomhet
  • 13:40 – 14:20: Introduksjon til CIRCit: Integrering av sirkulærøkonomi i nordisk industri
  • 14:20 – 14:45: Kaffepause
  • 14:45 – 15:30: Din SØ-reise. Øvelse for å identifisere din bedrifts fokusområder
  • 15:30 – 16:00: Samarbeidsmuligheter i CIRCit prosjektet
  • 16:00 – 16:30: Avslutning

Sted: Fredrikstad Innovasjonspark, adm.bygget, Øraveien 2, 1630 Gamle Fredrikstad.
NB! Workshopen vil være på engelsk.

Påmelding
Det er begrenset antall plasser på workshopen. Du kan sikre deg en plass ved å fylle inn skjema nedenfor, eller sende en epost til: post@nssø.no, med ditt navn og telefonnummer – innen 15. mars.

[contact-form-7 id=»1532″ title=»Delta på CIRCit workshop 22. mars 2018″]

CIRCit workshop arrangeres i samarbeid med Norsk Senter for Sirkulær Økonomi og Fredrikstad Kommune.