mai, 2024 - NCCE
NCCE

Holt & Paulsen er nytt medlem i NCCE. Kommunikasjonsbyrået vil bidra til det grønne skiftet.

– Vi ønsker å fremme produkter og tjenester som er bærekraftige og respektfulle for mennesker og miljø, og å jobbe med kunder som deler disse verdiene, sier Tord F. Paulsen, partner i Holt & Paulsen.

Endringskommunikasjon som gir verdi

– Mange bedrifter synes det er vanskelig å komme i gang med bærekraftsarbeidet, sier Tord. – Det er en jungel med sertifiseringer og rapporteringskrav samt ulike ønsker og prioriteringer internt. Derfor bistår vi små og mellomstore bedrifter med å utvikle en bærekraftstrategi med gode, realistiske ­mål. Strategien blir et verktøy gjennomføring. Så er det er vår jobb å gjøre disse tankene og tiltakene om til forståelige og tydelige kommunikasjon som leder til handling. Norsk Dyremat, Norges største hermetikk produsent, greide med vår hjelp å vise hvordan de forvalter sine råvarer sirkulært og hvilket potensiale det har. Dette var til stor hjelp da de landet en stor investering.

De gode historiene skaper endring

Kommunikasjonsbyrået jobber både med strategien og med kommunikasjonen av den, blant annet gjennom å lage nettsider. – Vi lager gjerne en strategi først der de sier hva de ønsker å gjøre, og som danner grunnlaget for valgene fremover. Dette må være ærlig og ekte. Deretter jobbes det internt med å sette i gang prosjekter som gjør at de når målene. Og så må vi greie å kommunisere dette både internt og eksternt, sier Paulsen.

Sosial bærekraft gir motiverte ansatte

– En fellesnevner for våre kunder er at de ikke konkurrer utelukkende på pris, de er nødt til å vise hvilke fordeler deres produkt eller tjenester har. Et annet likehetstrekk hos våre kunder er at de ansatte blir prioritert høyt. Ofte kommer vi inn når det skjer forandringer, og i større prosesser er det viktig at de ansatte blir hørt og får komme med innspill. Enten bedriften har laget en strategi på forhånd eller vi bistår med den, er de ansattes stemme viktig, sier han.

Personlig interesse

Det er personlig interesse som gjør at Holt & Paulsen jobber med bærekraft og sirkulærøkonomi.

– Vi har alltid jobbet med kvalitet. Derfor var det naturlig for oss å fokusere på bærekraftig vekst. Å jobbe strategisk med bærekraft gir ofte kostnadsbesparelser, tilgang på kapital og fornøyde ansatte. Å vise hva Restaurant K2, som har en Michelin-stjerne og Norges eneste grønne Michelin-stjerne, gjør har vært veldig givende, sier han.

Kommunikasjonsbyrået selv har satt bærekraft øverst på egen profil.

– Vi gleder oss til å bli kjent med nettverket, og ønsker å være medlem i NCCE fordi vi vil komme i kontakt med folk som er interessert i å fremme sirkulær økonomi. Vi ønsker å lære mer om hva andre har gjort, og se hvilke resultater de har. Dette er store valg for bedriftene, og det er viktig at flest mulig lykkes. Nå vil vi bruke den erfaringen og kunnskapen vi har slik at andre og kan lykkes med bærekraft som er meningsfull og lønnsom – for bedriften og verden, avslutter Tord F. Paulsen.

Se mer på Holt & Paulsens nettside.

I Handlingsplanen for en sirkulær økonomi varslet regjeringen at den vil utrede et samfunnsoppdrag for sirkulær økonomi. Nå inviterer regjeringen til to workshops om dette.

Regjeringen har som ambisjon at Norge skal være et foregangsland i utviklingen av en grønn og sirkulær økonomi som utnytter ressursene bedre. Klima- og miljødepartementet (KLD) leder arbeidet og vil i 2024 utrede hvordan et samfunnsoppdrag kan bidra med løsninger for å gjøre økonomien og samfunnet mer sirkulært.

I løpet av 2024 arrangerer KLD derfor to nasjonale workshops for å sikre bredest mulig involvering. I tillegg vil det være en rekke bilaterale møter for å hente innspill og tilrettelegge for dialog med ulike sektorer.

Les mer og meld deg på workshopene her

Tidligere i mai var Tina Wågønes (NCCE), Ole Jørgen Hanssen (NORSUS), Mari Pran (USN) og Sigurd Sagen Vildåsen (SINTEF) på møte i Klima- og miljødepartementet om samfunnsoppdraget på sirkulærøkonomi.

På vegne av Norsk senter for sirkulærøkonomi presenterte de planer for et nasjonalt kompetansesenter for sirkulærøkonomi. Les mer her.

Den store sirkulærkonferansen ble arrangert i Asker kulturhus tirsdag 14. mai, og onsdag 15. mai fulgte KS opp med Sirkulær Praksis. Det ble to dager fulle av inspirasjon, gode samtaler, nye kontakter – og ikke minst mange sirkulære helter på scenen og i salen!

Konferansen er et samarbeid mellom Norsk senter for sirkulær økonomi, Circular Norway, Asker kommune og KS. I år bidro også SINTEF, NOAH, Signify, RENAS, Kommunalbanken, Asker næringsforening og RE Gründerhus til konferansen.

– Sirkulærøkonomi angår oss alle, både hjemme, på jobb og som samfunnsaktører. Skal vi få til en endring for å ivareta ressursene våre på en mer bærekraftig måte, som er essensen i sirkulærøkonomien, er vi nødt til å samarbeide. Det vi gjør hjemme er like viktig som det vi gjør på jobb. Alt henter vi fra naturen – og forbruket vårt må stå i forhold til hva kloden vår greier å produsere – og hvor mye avfall den kan håndtere, sa NCCEs daglige leder TinaWågønes da hun ønsket velkommen til konferansen sammen med Askers ordfører Lene Conradi og daglig leder Alexander Christiansen i Circular Norway.

– Næringslivet er en viktig motor i det grønne skiftet. Vi trenger kunnskap og inspirasjon til hvordan vi kan endre dagens forretningsmodeller fra bruk- og kast til å bli mer sirkulære. Og for at dette skal bli lønnsomt – må vi som forbrukere og innkjøpere være villige til å tenke nytt i forhold til hvordan vi tar våre valg. Vi er så heldige å ha med oss mange flotte innledere som skal dele av sin kunnskap og erfaring her i dag, innenfor mange ulike områder, og som til sammen blir viktige deler av det store puslespillet, sa Tina.

Se opptak fra konferansen på NCCEs YouTube-kanal

Her er noen glimt fra de to dagene, i tilfeldig rekkefølge:

.

(Foto: Aurora Torres Heyerdahl, Den store sirkulærkonferansen)

Vinneren av Asker kommunes bærekraftspris for 2024 er Mepex Consult AS. – Prisvinneren har i over 30 år har vært en katalysator for endring til en mer bærekraftig bruk av ressursene i samfunnet. De har vært pådrivere og pionerer for å få til konkrete endringer som tar bedre vare på jordas miljø og naturressurser, skriver juryen i begrunnelsen.

– Jeg vil takke alle kundene våre og samarbeidspartnerne som har tillit til oss, og ikke minst Asker kommune for denne gjeve prisen, sa daglig leder Frode Syversen da Mepex fikk prisen under Den store sirkulærkonferansen.

Prisen ble overrakt av Askers ordfører Lene Conradi og daglig leder Tina Wågønes i Norsk Senter for Sirkulærøkonomi, som har vært juryleder.

Bærekraft, sirkulær økonomi og grønn konkurransekraft

Juryen skriver videre: «Virksomheten har et ledende fagmiljø, med en god kombinasjon av kvinner og menn i ulik alder. De er opptatt av å være en inkluderende og endringsvillig bedrift, med:

  • ansettelse av medarbeidere som er på omskolering og trenger arbeidserfaring
  • insentiver for de ansatte til å bli mer bærekraftige, særlig i forhold til transport,
  • egen firmabil/el-bil for de ansatte til bruk i jobben
  • kontinuerlig jobbing med måling av resultater og miljøforbedring,
    er ISO90001 og 14001 sertifisert

Virksomheten har et klart samfunnsoppdrag med å bistå andre organisasjoner med å nå sine miljømål, gjennom blant annet:

  • detaljerte analyser av avfallsstrømmer, avfallsmengder, sporbarhet
  • digitale løsninger for klimaregnskap og andre analyser som gir kundene oversikt over sitt klimaavtrykk og verktøy for å redusere utslippene
  • rådgivning om sirkulære løsninger for kommuner og bedrifter
  • prosjektledelse ved utbygging av sorterings- og gjenvinningsanlegg

Som et miljørådgivningsselskap jobber de tett mot myndigheteneog bistår med implementering av nytt regelverk og gode løsninger for realisering av en sirkulær økonomi.

Prisvinneren er en svært miljøengasjert gjeng som har basert hele sin virksomhet på bærekraft, sirkulær økonomi og grønn konkurransekraft.»

Mepex er en av NCCEs sirkulære helter. Les intervju fra oktober 2023

Se mer Mepex’ nettside

.

Skal synliggjøre bærekraftig utvikling

Prisen skal bidra til å synliggjøre Askersamfunnet som en seriøs bidragsyter innen bærekraftig utvikling, sirkulærøkonomi og grønn konkurransekraft. Kandidatene til prisen bedømmes av en bredt sammensatt jury med medlemmer utnevnt av Asker kommune.

Kriteriene som har blitt vurdert er:

  • Arbeider med omstilling av drift mot modeller som bedre ivaretar verdier
  • Legger til rette for inkludering og mangfold
  • Fokus på ressursforvaltning med lavere utslipp
  • Operasjonalisering innenfor Asker kommune sine fire prioriterte endringsområder

Juryen fikk i år inn 17 nominerte, hvor 13 tilfredsstilte kravene i statuttene.

Følgende kandidater ble evaluert av juryen: Syverstad gård, Mepex, Marine Pro, Møbelmeglerne, Sisters in Business, Jodacare, Statkraft Tofte, I-sustain, Øst-riv, Hurum Elektro, Berger Gård, KreatiVerdi og Best Vindusvern.

Juryen har bestått av juryleder Tina Wågønes (NCCE), Steinar Bustad (ANF), Ragnhild Guddal (Sparebank1), Frode Syversen (Mepex), Fredrik Brodtkorb (RE Gründerhus), Jan Kåre Melsæther (NAV Asker), Tale Skage Torjussen (Asker kommune) og Asbjørn Flo (Asker kommune). Frode Syversen fra Mepex var naturlig nok inhabil og deltok ikke i sluttevalueringen.

På bildet (f.v.) Janne Blaasvær, Hildegunn Iversen, Kathrine Kirkevaag, Amaraa Ider, Elise Narum Amland, Frode Syversen, ordører Lene Conradi i Asker og daglig leder Tina Wågønes i NCCE. (Foto: Aurora Torres Heyerdahl, Den store sirkulærkonferansen)

Loopfront AS vant pitchekonkurransen for Norges ledende sirkulære startups under Den store sirkulærkonferansen 14. mai. Loopfront har utviklet en plattform som fremmer gjenbruk og resirkulering av byggematerialer.

Konkurransen ble gjennomført av RE Gründerhus og Den store Sirkulærkonferansen, og åtte oppstartselskaper presenterte sine bærekraftige løsninger og forretningsmodeller innen sirkulær økonomi. Disse var plukket ut blant 35 søkere.

Pitchekonkurransen ble gjennomført som først post på programmet tirsdag morgen, og vinneren ble utropt under konferansen senere på dagen.

Utmerker seg

Arrangementet fremhevet en rekke imponerende selskaper som jobber mot en mer sirkulær økonomi. Etter intense presentasjoner og nøye vurderinger ble Loopfront AS kåret til vinner.

– Loopfront AS utmerker seg med sitt store potensial og en imponerende kundebase som strekker seg utover Norges grenser. I en jungel av mange plattformer har Loopfront bevist at de skiller seg ut ved å ha betalende kunder. Dette viser deres evne til å levere verdi og skape en bærekraftig forretningsmodell, skriver juryen i sin begrunnelse.

Loopfront AS tilbyr en plattform som fremmer gjenbruk og resirkulering av byggematerialer, noe som bidrar til å redusere avfall og karbonavtrykk i byggebransjen. Deres løsning har allerede fått betydelig trekkraft, både nasjonalt og internasjonalt.

Stolte

– Vi i Loopfront er utrolig stolte av å bli kåret til «Årets sirkulære startup 2024» på selveste sirkulærkonferansen i Asker. Dette er veldig stort for oss og vi håper at vi kan inspirere til at mange andre startups også prøver seg innen sirkulær økonomi!  sier Michael Curtis, Chief Circularity Officer i Loopfront. 

Nivået mellom selskapene i konkurransen var svært høyt, og juryen fant det utfordrende å kåre bare én vinner. Juryen besto av et investorpanel fra Norselab, Sandwater, Summa Equity, Connect Øst, Climate Point, Ræder-Bing og Kjeller Innovasjon, som alle var imponerte over kvaliteten på løsningene som ble presentert.

.

Les mer om de 8 selskapene som pitchet: 

Around Systems

Liis.com

Loopfront

Cemonite

Renasys

Repasdo

Tings

Grin

FINN ble kåret til vinner av ‘Årets sirkulære bedrift 2024’ under Den Store Sirkulærkonferansen i Asker kulturhus, tirsdag 14. mai. Selskapet får prisen for å ha endret vår holdning og adferd til ombruk, og inspirert andre oppstartsbedrifter gjennom to tiår.

– Vi gratulerer til «vår alles digitale plattform for ombruk» – et selskap som har drevet omstillingen til en sirkulær økonomi gjennom deling, ombruk gjennom digitale forretningsmodeller i over to tiår. FINN har endret våre holdninger – og dermed skapt nye handlinger! sier juryleder Ola Elvestuen (V).

Juryen mener selskapet er et ypperlig eksempel på god omstilling. FINN har tatt kjerneoppgaven rubrikkannonser og flyttet disse over i en digital hverdag med stor suksess.

Stolt vinner

Viseadministrerende direktør i FINN.no, Eddie Sjøli, er stolt.

– På vegne av alle i FINN kan jeg si at vi er veldig stolte og glade over å bli kåret til Årets sirkulære bedrift 2024. For oss er denne prisen et bevis på at vi lykkes med å levere et godt produkt til norske forbrukere og at vi gjennom markedsplassen vår er med på å skape et mer bærekraftig samfunn.

– Et av våre store mål er nettopp det å bidra til sirkulærøkonomi ved å få forbrukere til å velge brukt fremfor nytt, og vi ønsker å gjøre det trygt og enkelt å ta bærekraftige valg.

Det var bærekraftsansansvarlig for FINN Nordic, Anja Bergstrøm, som mottok prisen på vegne av FINN under tirsdagens utdeling av prisen i Asker kulturhus.

– Å vinne en slik pris betyr ikke at vi kan «hvile på laurbærene». I FINN jobber vi knallhardt hver eneste dag for å skape den absolutt beste markedsplassen for våre brukere, og gjøre det bærekraftige valget til det enkleste valget. Dette skal vi fortsette med, ikke bare nå, men også i fremtiden, sa Bergstrøm under utdelingen.

– Vi heier på det norske folk som tar de gode valgene. FINN hjelper folk til selv å være superhelter for ombruk. Det motiverer oss til mer innovasjon i våre tjenester.

Bred nominasjon

I år var det 26 nominasjoner på selskap innenfor tekstil, bygg, forbruk, IT, avfall og rådgivning. Formålet med prisen er å stimulere til økt innsats for omstilling til sirkulærøkonomi i norsk næringsliv og kommuner. Kåringen ble utørt av en jury består av Bjørn Kjærand Haugland, administrerende direktør Skift, Danat Tekie, radgiver Deloitte, Tina Wågønes, leder Norsk senter for sirkulærøkonomi, Alexander Christiansen, leder Circular Norway og juryleder Ola Elvestuen.

Bærekraftsansansvarlig for FINN Nordic, Anja Bergstrøm, mottok prisen på vegne av FINN. Her er hun sammen med juryleder Ola Elvestuen, jurymedlem Danat Tekie, jurymedlem Tina Wågønes, jurymedlem Alexander Christiansen og prosjektleder for Den store sirkulærkonferansen Ellen Høvik. (Foto: Aurora Torres Heyerdahl, Den store sirkulærkonferansen)

NCCE har i 2023 bidratt inn i arbeidet med Dialogverktøy for grønne industrietableringer som medlem av ekspertgruppen bestående av et bredt spekter av aktører innen industri, design, arkitektur, miljøorganisasjoner og myndigheter.

Dette verktøyet ble overlevert næringsminister Cecilie Myrseth 2. mai 2024, som svar på ett av de 100 punktene i regjeringens handlingsplan for Grønt industriløft.

Les mer på regjeringens nettside

Dialogverktøyet er utviklet for bruk i konkrete prosesser rundt grønne industrietableringer i Norge. Gjennom tidlig dialog om fellesskap, bærekraft og skjønnhet kan det oppnås verdiskaping for både industriaktører og lokalsamfunn, og bidra til en bærekraftig utvikling uten å gå på kompromiss med klodens tåleevne og framtidige generasjoners livskvalitet.

Arbeidet er ledet av Design og arkitektur Norge (DOGA) i partnerskap med Siva – Selskapet for industrivekst, som i 2024 vil videreutvikle dialogverktøyet til et praktisk verktøy som kan tas i bruk av industrietablerere og vertskapskommuner. Fra NCCEs side er det daglig leder Tina Wågønes som har deltatt i ekspertgruppen.